Marco Groeneveld voetbalgek en ambitieus bij Bruse Boys

De oefenmeester gaf aan het eind van vorig jaar te kennen toe te zijn aan een rustperiode, waardoor er na twee dienstjaren een einde kwam aan de samenwerking met Bruse Boys. Maar niets bleek minder waar. In januari kwam hij terug op deze beslissing en besloot Marco Groeneveld zijn contract alsnog met een jaar te verlengen. Volgend jaar staat de trainer die in het bezit is van een TC1-diploma dan ook ‘gewoon’ weer voor de groep in Bruinisse.

Groeneveld is inmiddels 42 jaar en heeft een schat aan ervaring. Toen hij 25 jaar was werd hij genoodzaakt te stoppen met voetballen, kwam hij als jeugdtrainer en analist te werken bij RBC Roosendaal en had hij inmiddels zijn TC1-diploma op zak. Zijn ambitie om op het hoogste niveau in Nederland te werken was geboren. Maar dat het leven van een trainer niet alleen over rozen gaat, werd hem al snel duidelijk. “In de voetballerij is je netwerk heel belangrijk en wordt niet altijd alleen maar gekeken naar kwaliteit. Dan moet je ook een beetje geluk hebben dat het je wordt gegund.” Uiteindelijk keerde hij weer terug naar Zeeland en na omzwervingen bij onder andere SSV’65, Goes en Arnemuiden kwam hij twee jaar geleden bij Bruse Boys terecht.

Karakter
Na vier seizoenen bij SSV’65, was Groeneveld toe aan een nieuwe uitdaging. Toen Bruse Boys op zijn pad kwam, was hij in eerste instantie niet zeker dat het een ‘match’ zou zijn. Maar daar kwam hij snel op terug. Na verschillende gesprekken bleken beide partijen eigenlijk heel goed bij elkaar te passen. “De club is heel nuchter en lekker direct, verder krijg ik de vrijheid om mijn ding te doen. Dat past goed bij mij.” Dat goede gevoel is zelfs zo sterk, dat hij terugkwam op zijn beslissing om te vertrekken, omdat het vrijwel direct aan hem begon te knagen. “Ik neem eigenlijk altijd beslissingen op gevoel, maar de keuze om te stoppen was meer rationeel. Ik wilde niet de handdoek in de ring gooien, maar juist blijven vechten om de club verder te brengen.” Gelukkig dachten het bestuur en ook de spelersgroep daar precies hetzelfde over en werden de contracten alsnog getekend. Dit seizoen heeft de ploeg het opnieuw moeilijk in de eerste klasse, maar de trainer blijft positief. “Ik haal plezier uit kleine dingen als ontwikkeling van spelers en speelwijze.”

Voetbalgek
Dat Groeneveld voetbalgek is, blijkt eigenlijk uit alles. Naast zijn werkzaamheden voor het eerste elftal van Bruse Boys, traint hij nu ook de JO-15 en is hij trainer van JO-8 bij SSV’65. Daarnaast gaat hij graag kijken als een van zijn dochters de mat op moet bij het judoën. Kortom, Groeneveld is altijd met sport bezig. In de tijd dat hij dat niet zelf doet, kijkt hij onder andere filmpjes op Youtube. “Ik verdiep mij graag in het vak en wil blijven ontwikkelen.” Hij kan genieten van de passie van Simeone maar van het combinatievoetbal van Barcelona wordt hij pas echt enthousiast. Door zijn periode bij RBC Roosendaal heeft hij een kijkje in de keuken kunnen nemen bij grote trainers. Hij ziet Robert Maaskant dan ook als zijn voorbeeld en vindt zelfs dat hij een beetje op de oud-trainer van NAC en RBC Roosendaal lijkt. Zijn doel is duidelijk: zo hoog mogelijk trainen en kijken waar zijn plafond ligt. “Ik wil graag, maar mijn gezin mag er niet onder lijden. Ik ga zeker niet lobbyen om ergens trainer te worden, als ze bellen vind ik het leuk, maar ik snap ook best dat niet iedereen op Marco Groeneveld zit te wachten.”