Bij VV Kruiningen rekent men op de jeugd

VV Kruiningen is sinds de promotie in het seizoen 2013/2014 een vaste klant in de derde klasse van het zaterdagvoetbal. Het succes van de kleine dorpsvereniging is volgens Peter Paauwe te danken aan de stabiele jeugdopleiding binnen de club. “De hele eerste selectie bestaat uit spelers die we de afgelopen vijftien jaar zelf opgeleid hebben.”

De 53-jarige Paauwe is geboren en getogen in Kruiningen en is al sinds 1973 betrokken bij de plaatselijke voetbalvereniging. “Toen ik acht jaar werd, begon ik bij VV Kruiningen. Op mijn negentiende ben ik geblesseerd geraakt en moest ik noodgedwongen een stapje terug doen. Vanaf het moment dat mijn oudste zoon op voetbal ging, ben ik eerst vijf jaar jeugdtrainer geweest. Rond 2001 werd ik gevraagd als voorzitter van de jeugdcommissie en dat doe ik nu nog steeds. “

Paauwe houdt zich voornamelijk bezig met de jeugd en geeft aan hoe belangrijk de jeugd is voor de vereniging. “Geen jeugd betekent geen doorstroming en geen handhaving van het eerste elftal. Dit seizoen wordt alweer het vijfde seizoen dat we geen JO19 hebben. Door het ontbreken van dit team, is de stap vanuit de JO17 naar de senioren erg groot. Hier hebben we echter ons beleid op aangepast, waarbij we een goede jeugdtrainer doorgeschoven hebben naar het tweede elftal.

Doelstelling van ons beloftenteam is om spelers met potentieel, de opleiding te geven die ze normaliter in JO19 krijgen, zodat ze na één of twee jaar rijp zijn voor de eerste selectie. De laatste spelers die vanuit JO17 de stap hebben gemaakt, zijn Steffan van Houte, Mario Gjoka en Stef Dane.”

De 53-jarige Paauwe is tevreden over de gang van zaken binnen de vereniging, maar ziet ook bij zijn vereniging het ledenaantal verminderen. “De meeste aspecten bij VV Kruiningen zijn prima geregeld. Echter hebben wij ook steeds meer moeite om alle jeugdteams gevuld te krijgen. Samenwerking met andere verenigingen is om deze reden inmiddels een trend in Zeeland. Ook wij zullen de komende jaren actief onderzoek gaan doen naar de mogelijkheden naar samenwerking met één of meerdere verenigingen.”