De jeugd heeft de toekomst. En de jeugd verdient zo af en toe iets extra’s in de vorm van een leuke activiteit. Zo wordt er bij de jeugdafdeling van SJO Lebo/SVN/ VVB jaarlijks een groot jeugdvoetbalkamp georganiseerd.

De algemene leiding van de kampen is in handen van John de Jager. Samen met de jeugdleiders/leidsters en de onmisbare kampmoeders zorgen ze ieder jaar weer voor een onvergetelijk lang Hemelvaartweekend voor de jeugd.

HET ONTSTAAN
John de Jager groeide bij zijn toenmalige club vv Arendskerke op met het begrip voetbalkamp. Toen hij later verhuisde naar Lewedorp, deden ook aldaar de jeugdvoetbalkampen al snel hun intrede.

De Jager: “In het begin van de jaren ‘90 gingen de jeugdvoetbalafdelingen van Lewedorp en Nieuwdorp samenwerken en is ook het voetbalkamp in de huidige vorm ontstaan. Het allereerste voetbalkamp was op camping De Vogel in Hengstdijk, wat in de loop der jaren altijd onze favoriete locatie is gebleven. Ik schat dat De Vogel wel een keer of twintig de bestemming is geweest.”

VERANDERINGEN
In de loop der jaren is er uiteraard een hoop veranderd. Zo wijst De Jager op de manier van communiceren. “Toen ging alles nog schriftelijk, van aanmelden tot infoboekjes etc. Nu gaat alles digitaal. Een ander belangrijk punt is toch ook wel de individuele medicatie, dat een groter punt van aandacht geworden is. Bij onze kampmoeder/oma Anja de Vos is dat gelukkig in goede handen, zij zorgt dat alles in goede banen wordt geleid. Niet alleen medicatie, maar ook met voeding (allergie etc.) moet rekening gehouden worden.”

ACTIVITEITEN
Zo’n 65 jeugdspelers nemen jaarlijks deel aan het kamp. De Jager: “Er gaan zo’n twintig begeleiders mee om onder andere leuke activiteiten voor de jeugd te organiseren, zoals een speurtocht, het voetbal-golf spel en een voetbal-kennis quiz. Op vrijdag is er altijd een uitwisseling met een vereniging uit de buurt, waarmee allerlei activiteiten gedaan worden zoals voetbaltesten, een voetbaltienkamp en er worden verschillende wedstrijdjes gespeeld.
De zaterdag staat er een steevast toernooi op het programma en ‘s avonds de feest- en bingoavond en barbecue. Op zondag gaat de hele groep, moe maar zeer voldaan, weer huiswaarts.”

EEN BEGRIP
“De bedoeling van deze dagen is om iedereen, van jong tot oud, te verbinden. Ook de onderlinge band tussen de leiders is prachtig om te zien. De gezellige onderlinge sfeer tussen alle leiders en deelnemers maakt deze dagen zo bijzonder. Ieder kent zijn taak, hierover worden duidelijke afspraken gemaakt. Er is een programma van dag tot dag, niets wordt aan het toeval over gelaten. Het mooie is ook dat jeugdspelers later mee willen als leider.” Het jeugdvoetbalkamp is een begrip binnen de jeugdafdeling van SJO Lebo/SVN/VVB, dat van generatie tot generatie wordt overgedragen. Een evenement dat al meer dan dertig jaar staat als een huis!