west-brabant-vv-klundert-wim-lankhuijzen-etten-leur

Wim Lankhuijzen loopt inmiddels al 44 jaar bij voetbalvereniging Klundert rond. Hij begon als voetballertje, maar werd later jeugdleider, scheidsrechter, bestuurslid en trainer. Inmiddels is hij bezig aan zijn derde jaar als jeugdvoorzitter én nog coördinator van de JO19.

Wim Lankhuijzen werd als 7-jarige lid van VVN, de club die samen met OLTO fuseerde tot vv Klundert. “Ik heb het eerste van de toenmalige zondagtak en ook de zaterdagselectie gehaald, maar moest op mijn 24ste stoppen vanwege een kruisbandblessure. Jammer, want ik heb altijd heel veel liefde voor het voetbal gehad. Dat is er met de paplepel ingegoten, mijn vader en broers voetbalden ook en mijn moeder kwam altijd kijken.” De 80-jarige oma bezoekt de wedstrijden van Wims dochter Esmée en zijn zoon Marc tegenwoordig ook weer trouw. Ook zij hebben het voetbalvirus te pakken, hoewel dat bij Esmée wel even duurde. “Vroeger gingen mijn vrouw Andrea en Esmée altijd paardrijden en Marc en ik voetballen. Tot Esmée een keer meedeed aan het schoolvoetbaltoernooi, dat wij altijd organiseren bij Klundert. Ze werd enthousiast en speelt inmiddels in de JO15-1, als enige meisje tussen de jongens. Ze kan dat niveau goed aan.” Tegenwoordig treft Lankhuijzen zichzelf regelmatig voor een Champions League-potje op de bank aan in gezelschap van zijn dochter.

Jeugdvoorzitter
Lange tijd was de 51-jarige vader trainer van het team van zijn zoon, vanaf diens zesde tot aan de JO19-1 vorig jaar. “Esmée vond het leuk als ik ook eens bij haar zou coachen, dat ben ik toen gaan doen. Maar alleen als coach, het wordt te veel om ze ook nog te trainen.” Lankhuijzen is namelijk twee jaar geleden verkozen tot jeugdvoorzitter. “Die hadden we niet meer en ik zag dat het niet goed ging met de jeugd van Klundert. Iedereen deed zijn eigen ding, er zat geen lijn in.”

Daar is Lankhuijzen samen met zijn vier andere bestuursleden mee begonnen: het aanbrengen van een rode daad. “Duidelijke afspraken maken, normen en waarden naar voren brengen en het plezier vooropstellen. Daar zijn we mee gestart, voor zowel kinderen als ouders langs de lijn. Daarnaast zijn we duidelijker in de communicatie geworden en is voor iedereen nu helder hoe we bijvoorbeeld de elftalindeling doen. Alle neuzen dezelfde kant op, dat was ons eerste doel.” Hij wil het niet op het nieuwe beleid schuiven, maar feit is wel dat in het eerste jaar van dit nieuwe jeugdbestuur de JO7 ineens dertig nieuwe leden kreeg.

Een ander belangrijk doel was de doorstroming van de JO19 naar de senioren. “We hebben de samenwerking met de technische commissie van de senioren verbeterd, waardoor we afgelopen jaren steeds zeven tot acht spelers naar de selectie door hebben geschoven.”

Klundert-man
Het ideaalplaatje van Lankhuijzen is één trainingsprogramma voor de hele jeugd. “Zodat iedereen dezelfde training krijgt. Het is een uitdaging om dat binnen onze club te organiseren, daar hebben we nog wat tijd voor nodig. Maar als je ziet dat we met veel jeugdteams nu al meedoen in de tweede of eerste klasse, hebben we het in Klundert toch aardig voor elkaar.” Wim Lankhuijzen hoopt alleen nog op meer aanwas van scheidsrechters. “Qua leiders en trainers zitten we wel goed, alleen is het elke week weer een puzzel om voldoende arbiters te regelen voor de wedstrijden. Dat is zowel bij de jeugd als senioren een probleem.”

De jeugdvoorzitter, die ook nog coördinator is van de JO19, kan nog geen uitsluitsel geven over zijn eigen toekomst bij de club. “Mijn dochter wordt 16 jaar, zij gaat kiezen tussen een vervolg bij de jongens of bij de dames. Als zij naar de senioren gaat, zijn allebei mijn kinderen weg uit de jeugd. Ik zal dan niet gelijk stoppen, maar weet ook niet of ik deze functie nog tien jaar blijf invullen. Ik zal wel altijd iets binnen deze club doen, ik ben echt een Klundert-man.”

Meer informatie over VV Klundert? Klik hier.
Klik hier voor de volledige krant van Etten-Leur.