west-brabant-vv-dongen-oosterhout

Het vlaggenschip van VV Dongen is bezig aan het vierde jaar in de ijzersterke Derde Divisie Zondag. Dat is knap gezien de beperkte financiële middelen van de dorpsclub, maar aan de puike prestatie kleeft een nadeel. De kloof tussen de JO19-1 en het eerste is erg groot en de technische commissie wil deze de komende jaren graag dichten.

VV Dongen staat in de regio bekend als een gerenommeerde club, die op het landelijk vierde niveau van Nederland uitkomt met eigen jongens. De altijd meelevende toeschouwers op sportpark De Biezen zien het liefst een team met elf Dongense jongens, met wie zij zich kunnen identificeren. “Ik blijf erbij dat we vier jaar geleden een tikkeltje onverwachts gepromoveerd zijn naar de Derde Divisie”, zegt Wim IJpelaar, die sinds dit seizoen voorzitter is van de technische commissie. “Het kampioensjaar in de hoofdklasse was geweldig en ook in de afgelopen drie seizoenen deden we het telkens boven verwachting goed tegen clubs met veel grotere begrotingen. Maar het vertrek van enkele Dongense jongens hebben we helaas niet kunnen opvangen met eigen talent. De kloof tussen ons eerste en de JO19-1 is namelijk te groot geworden. Daar hopen we de komende jaren verandering in te brengen.”

TWEEDE JEUGDELFTALLEN
De jeugdopleiding van VV Dongen is gecertifi eerd door de KNVB, een blijk van erkenning die aangeeft dat de club die tak prima op poten heeft staan. “Onze teams spelen op divisieniveau en doen het inderdaad goed”, zegt IJpelaar. “Maar we willen nu graag in de breedte sterker worden. Onze tweede jeugdelftallen worden in de toekomst ook selectieteams, een strategische keuze. Nu is het vaak zo dat de JO19-1 spelers leent van de JO17-1 als ze weinig jongens hebben. Door onze JO19-2 beter te maken, verkleinen we de kloof tussen de teams in
dezelfde leeftijdscategorie.”Dongen wil ‘eigen’ trainers op deze elftallen zetten met mentoren, zodat de club niet alleen talenten maar tegelijkertijd ook coaches opleidt. “Zo maken we samen de hele vereniging sterker”, stelt IJpelaar, die tot vorig seizoen verzorger was van het vlaggenschip van de blauw-gelen.

Bij VV Dongen is iedereen welkom en de club doet er alles aan om zijn leden te binden. “Ook spelers met minder talent willen we de mogelijkheid bieden om tweemaal in de week te trainen. Bovendien zorgen we er met een intern scoutingsysteem voor dat ook talentvolle jongens in pakweg de JO13-5 niet over het hoofd worden gezien. Sowieso willen we de lagere elftallen professionele trainingen aanbieden. Fanatieke ouders moeten in de toekomst trainerscursussen kunnen volgen, zodat iedereen de kans krijgt om een zo goed mogelijke voetballer of voetbalster te worden.”

VV Dongen heeft de ambitie om elk seizoen twee jeugdspelers af te leveren aan het eerste. Vele talenten ‘rijpen’ in het tweede, de club heeft een nieuw selectieteam dat op zaterdag speelt en volgend jaar komt de club waarschijnlijk met een Onder 23 team uit in een nieuwe competitie. IJpelaar is blij met alle ontwikkelingen. “Door de verdere professionalisering van onze jeugdopleiding en de talentvolle seniorenteams verkleinen we de komende jaren de kloof met Dongen 1.”

Meer informatie over VV Dongen? Klik hier.
Klik hier voor de hele krant van Oosterhout.