Nog nooit in de hele clubhistorie werd een seniorenteam van HZ’75 kampioen. Dit jaar was het vlaggenschip van de vereniging uit Hooge Zwaluwe dichtbij ‘de dubbel’, maar het vriendenteam greep helaas naast de titel en de bekerwinst.

HZ’75 is een unieke club, want het eerste team van de blauw-gelen speelt in de reserve zesde klasse in plaats van in de standaard competities. “Vanaf mijn vijftiende speelde ik in het eerste team, maar dat was niet altijd een pretje”, zegt Bas van Dorst (26). “Als kleine club hadden we altijd moeite om een representatief team op de been te brengen, met als gevolg dat we vaak zware nederlagen leden. Niemand werd daar bij HZ’75 gelukkig van. Veel jongens vertrokken ook om die reden. Uiteindelijk besloten we om met het team in de reserve klasse te gaan spelen. Dat is een stuk leuker en de prestaties zijn sindsdien ook veel beter”, zegt de verdediger.

In het eerste team speelt Van Dorst samen met zijn vrienden al jarenlang in de zesde klasse. Jongens die de club in hun jeugd verlieten, keerden hierdoor weer terug naar HZ’75. Er staat een goed elftal, dat de laatste jaren bovenin meedraait in de competitie. Dit seizoen was zelfs uitzonderlijk goed: Dorst en zijn kameraden waren lang in de race voor de titel, maar BSC 7 bleef HZ’75 drie punten voor, waardoor het team tweede werd. “We hadden geschiedenis kunnen schrijven, want er is nog nooit een seniorenteam van onze club kampioen geworden”, zo zegt Dorst. “Helaas liepen we ook de bekerfinale mis, want in de halve fi nale bleek FC Bergen via penalty’s te sterk”, zo baalt hij.

JEUGDKAMP
Van Dorst is ook actief alsvrijwilliger bij de club die hem zo lief is. “Met een hele groep organiseren we altijd ons traditionele jeugdkamp. We gaan dan naar Den Hout en maken er een leuk weekend van voor de jeugd. We doen allerlei spelletjes en bezorgen de jeugd een leuke tijd. Vroeger als kind vond ik het jeugdkamp al erg leuk en het is mooi dat ik nu zelf mijn steentje kan bijdragen als senior.” Van Dorst zet zich niet alleen in voor het jeugdkamp, maar bemoeit zich ook met feestavonden en toernooitjes. Met het 45-jarig jubileum op komst, hebben Van Dorst en de overige leden van de activiteitencommissie weer een mooi project waarover ze kunnen brainstormen.

De centrale verdediger geniet van de eensgezindheid binnen de club en van de zondagochtenden bij HZ’75. “We hebben een goed elftal en het zijn allemaal toffe gasten. Op het veld wil iedereen graag winnen, maar daarna drinken we met z’n allen gezellig een biertje en dan is de wedstrijd weer vergeten.” En dat misgelopen kampioenschap, is dat ook al uit het geheugen gewist? “Helaas niet”, zegt Van Dorst. “Hopelijk kunnen we komend seizoen wel de titel grijpen, het wordt tijd dat we eens zo’n succes kunnen vieren.”