Hoe we het veteranenteam van VV Kogelvangers het best kunnen omschrijven? “Redelijk fanatiek en een biertje achteraf.” De veertigplussers kunnen nog aardig voetballen en zijn in de derde helft zelfs beter dan vroeger.

Martin Messer (56) maakte jaren geleden al deel uit van een veteranenteam bij Kogelvangers, maar dat werd opgeheven. “We hadden daarin echt goede spelers rondlopen en wonnen soms met 13-0, dan is het op den duur niet leuk meer.” De een na de ander stopte en het team vond uiteindelijk ook zijn Waterloo. “Maar in de afgelopen jaren is het toch weer gaan kriebelen, ik kan het voetbal niet missen”, vertelt de clubman uit Willemstad nu, in de bestuurskamer van Kogelvangers.

Naast hem zit Jobert de Rooij, zijn twintig jaar jongere teamgenoot. Want Messer voegde daad bij woord en richtte weer een nieuw veteranenteam op. “We hebben best wat oud-spelers uit het eerste elftal en andere aardige voetballers bij elkaar verzameld.” De selectie bestaat nu uit zeventien man.

FANATIEK
Vanaf je veertigste mag je deelnemen aan het veteranenvoetbal, met de toestemming voor twee dispensatiespelers van 35+. De mannen spelen in een offi ciële KNVB-competitie op half veld, 7 tegen 7. “Mensen vergissen zich nog weleens en denken dat het niveau niet zo hoog ligt, maar ik nodig hen van harte uit om een keer te komen kijken. Wij zijn nog vrij fanatiek en kunnen ook best een aardig balletje trappen, aangezien we dus veel spelers hebben die in het eerste hebben gespeeld.” Ze spelen wel het liefst onder een lentezonnetje. “De winterstop van ons duurde dan ook van 6 december tot 14 maart, heel verstandig van de KNVB.”

Als De Rooij en Messer over hun team spreken, verschijnt er continu een stralende lach op hun gezichten. “Ik vind het echt supergaaf. Op het veld zijn we inderdaad nog vrij fanatiek, we staan ook op een derde plek in de competitie. Het verschil met vroeger is dat je er nu na een nederlaag een paar minuten de pest in hebt, tien jaar geleden kon dat wel een paar dagen duren”, vertelt dispensatiespeler De Rooij. “We spelen onze wedstrijden altijd op donderdagavond, als de jongens van het eerste aan het trainen zijn. Je merkt bij de ouderen in dat team al dat zij ook wel oren hebben naar een vervolg van hun loopbaan bij de veteranen.” Het team van De Rooij en Messer voetbalt vooral tegen ploegen uit West-Brabant, die beperkte reistijden houden het ook leuk.

De derde helft wordt steeds belangrijker, zo vertelt De Rooij lachend. “Ik heb vrijdagochtend steeds vaker hoofdpijn, dat ik denk: Oeh, dat was weer iets té gezellig.” En de belangrijkste man van het team? Dat is kantinebeheerder en barman Arie natuurlijk.

M-GIFTS
Messer is naast het leiden en spelen in het veteranenteam ook druk bezig met zijn eigen bedrijf: M-Gifts. Hij helpt zijn klanten aan creatieve en persoonlijke relatiegeschenken, onder meer met behulp van duurzame druktechnieken. Ook ondersteunt hij bedrijven met creatieve ideeen voor promotionele doeleinden of met producten die het werk net wat efficiënter inrichten. Geïnteresseerd? Kijk eens op M-gifts.nl.