Met overmacht werd Zwaluwe JO19 kampioen van de voorjaarscompetitie in de vierde klasse. Het elftal vol talenten maakt komend seizoen als één geheel de overstap naar het seniorenvoetbal. Aan trainer Gerwin den Rooijen de taak om de jongens op te leiden voor het vlaggenschip van de zaterdagclub.

Het enige JO19-team van Zwaluwe verloor in de voorjaarscompetitie slechts één duel, de overige tien wedstrijden werden overtuigend gewonnen. “We gingen in de laatste wedstrijd ten onder tegen JEKA, maar de jongens hadden toen nog een mooi kampioensfeestje in de benen”, zo zegt Gerwin den Rooijen grinnikend. “We hebben een ontzettend leuk team en de sfeer was uiteraard top door de goede resultaten in de tweede seizoenshelft. Wel moet ik iets bekennen over de tegenstand: die was eerlijk gezegd niet al te zwaar. We hebben veel gewonnen en plezier gehad, maar voor de ontwikkeling van mijn spelers was het niet hun beste halfjaar”, zegt de trainer/coach van het team.

In het eerste halfjaar ging het minder goed met zijn team. In de derde klasse eindigde de JO19 bij de onderste ploegen. Maar het team van Den Rooijen ging versterkt de tweede competitiehelft in. In de winterstop schreef Zwaluwe het JO15-team en JO17-team niet in voor de voorjaarscompetitie wegens bezettingsproblemen. De jongste spelers vormden een JO16-team en wat oudere spelers schoven door naar de JO19, zodat er in de tweede seizoenshelft geen enkel team een tekort aan spelers had. “Dat is een goede zet geweest”, zegt Den Rooijen, die behalve trainer ook vice voorzitter is van het jeugdbestuur. “Als kleine club moet je zorgen dat de boel draaiende blijft en dat is goed gelukt.”

TWINTIG JAAR VRIJWILLIGER
De 36-jarige Den Rooijen is al twintig jaar vrijwilliger bij Zwaluwe, de club waar hij opgroeide. “Mijn ouders stonden altijd achter de bar, dus ik moest wel mee”, lacht hij. “Door een knieblessure moest ik zelf al op 16-jarige leeftijd stoppen met voetbal. Maar als jeugdtrainer heb ik gelukkig een leuke hobby gevonden. Ik begon bij de D’tjes, en schoof steeds een generatie door. Ook ben ik nog even KNVB-scheidsrechter geweest, maar dat was niet helemaal mijn ding. Het is veel mooier om met een jong team wekelijks op het veld te staan. Het contact en het plezier dat ik heb met die gasten is geweldig. Daar geniet ik het meeste van.”

Komend seizoen is Den Rooijen voor het eerst trainer van een seniorenteam. Samen met de hele JO19 wordt hij Zwaluwe 3, een elftal dat als opleidingsteam moet gaan fungeren bij de zaterdagclub. “De jongens schuiven versneld door, we hebben volgend seizoen geen JO19- team. Maar ook dit is een goede keuze: mijn spelers kunnen op vroege leeftijd wennen aan het fysieke voetbal. Mijn spelers zijn fanatiek en willen beter worden. Dat lukt in het seniorenvoetbal. De jongens zullen slim moeten spelen en ik ben zeer benieuwd hoe we gaan presteren.”