Alle vier de seniorenteams van RSV kunnen regelmatig rekenen op de diensten van Sven Wagtmans. De 24-jarige sluitpost keept standaard op zondagochtend een wedstrijd – het varieert in welk team – en neemt daarna als reservekeeper plaats op de bank bij RSV 1.

Het liefst keept Sven Wagtmans elke zondag zijn wedstrijden in het eerste team van RSV. Dat was namelijk ook de reden waarom de sluitpost zich vijf jaar geleden aanmeldde bij de club uit Rucphen. Maar de keeper beseft dat hij met Dennis van Dijk momenteel een concurrent heeft die simpelweg beter is en schikt zich in de rol van reservekeeper. Ook als tweede doelman genoot de man uit Sprundel van het succesvolle seizoen van RSV 1, dat als promovendus in de vierde klasse bijna direct door wist te stoten naar de derde klasse. Oostburg versperde de weg naar nieuw succes in de nacompetitie. “We hebben met deze leuke en goede groep een geweldig seizoen gehad. De derde helft is sowieso vaak goed bij ons en de vele winstpartijen werkten uiteraard ook sfeerverhogend”, zegt hij grinnikend.

ALTIJD AANWEZIG
Wagtmans begon als klein mannetje met keepen bij SV Sprundel, de club die hij een aantal jaren geleden verliet. “Ik was klaar met voetbal en ging me op andere dingen richten. Ik werkte veel en ging meer tennissen, een andere grote hobby van me. Maar na een aantal jaren miste ik het voetbal en via vrienden kwam ik bij RSV terecht. Van die keuze heb ik geen moment spijt gehad, ondanks het feit dat ik nooit een vaste waarde ben geweest in het eerste. Ik ben elke training aanwezig en in het weekend inzetbaar voor alle teams, net waar ze een keeper nodig hebben.” De beslissing om met elkaar in zee te gaan is wederzijds, want bij de trots van Rucphen is men blij met de flexibele rol van Wagtmans, zo beaamt hoofdtrainer Marco Klijs. “Hij staat er altijd op de trainingen en bij een blessure van Dennis staat hij paraat. Sven is een goede jongen om erbij te hebben, hij is een motivator binnen onze spelersgroep.”

LANGE ZONDAGEN
Als ‘vliegende keep’ van RSV maakt Wagtmans lange zondagen. “Het kan zijn dat ik om 10.00 uur een uitwedstrijd heb en dan ben ik om 09.00 uur op de club. Na een wedstrijd met het tweede, derde of vierde eet ik snel iets en dan sluit ik aan bij het eerste team. In principe zit ik dan op de bank, maar ik zorg dat ik altijd inzetbaar ben. Na de wedstrijd drinken we met z’n allen graag een pilsje in de kantine en soms naderhand pakken we er naderhand nog een paar in het café. Dan ben ik dus van 9 tot 21 uur in de weer en dat vind ik prachtig. Het zijn stuk voor stuk toffe gasten bij RSV en het plezier in het voetbal is ook helemaal teruggekeerd bij RSV. In het seizoen 2017/2018 maakte ik bijvoorbeeld het kampioenschap mee van het eerste in de vijfde klasse, een onvergetelijke ervaring.”

Wagtmans noemt zichzelf een ‘faire keeper’, maar hij is niet beroerd om zijn been vooruit te steken als hij een duel aangaat. “Ze zeggen vaak dat keepers een beetje gek zijn en daar kan ik me deels in vinden. Je hoort bij de groep, maar staat er deels wel alleen voor in je goal en je speelt echt je eigen wedstrijd. Maar ik sta wel middenin de selectie, ben geen buitenbeentje.” De sluitpost is goed in het pakken van hoge ballen en heeft een aardige uittrap, waarmee hij zijn ploeggenoten tot diep op de vijandelijke helft kan bereiken.