Op zaterdag 15 juni werd de 46ste editie van het Bredase Bouwers Toernooi gespeeld. Voor het eerst was SV Advendo gastheer van het jaarlijkse voetbalevenement en bij de club was men te spreken over het toernooi.

Het vinden van een parkeerplekje in de Bastenakenstraat is moeilijk deze zaterdagochtend. Overal in de straten rondom het Kadijkje staan de auto’s rijen dik opgesteld en op het sportpark zelf is het ook een drukte van belang. De Hollandse feestmuziek schalt door de speakers, teams in allerlei kleurrijke tenues hangen in clubjes overal rond en op de kwartveldjes wordt fanatiek zes tegen zes gespeeld. De 46ste editie van het Bredase Bouwers Toernooi is omstreeks 10.00 uur al in volle gang: 32 teams strijden voor het eerst op het complex van Advendo om de titel van best voetballende bouwbedrijf van Breda en omstreken. “In feite zijn het in het dagelijks leven allemaal concurrenten van elkaar en dat zie je soms ook terug binnen de lijnen”, zegt medeorganisator Frans Knol grinnikend. “Maar het loopt nooit uit de hand”, verzekert hij. “Iedereen heeft altijd veel respect voor elkaar.”

Knol, die al dertig jaar betrokken is bij het toernooi, doet zijn verhaal vanuit de knusse bestuurskamer van Advendo. Voor zijn neus ligt een lang toernooischema en af en toe onderbreekt hij zijn verhaal om de volgende wedstrijden aan te kondigen door de microfoon. “Het is weer volle bak vandaag. We hebben zes teams helaas moeten teleurstellen, dus waarschijnlijk gaan we het toernooi volgend jaar uitbreiden.” Op de speciale website van het historische toernooi staat een regelement dat maar liefst 26 punten telt en dan is er ook nog een ongeschreven regel die belangrijk is. “Het is de bedoeling dat de spelers daadwerkelijk een link hebben met het bedrijf. We hebben deelnemers gehad die een half eerste elftal naar het toernooi stuurden, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling”, zegt Knol.

VASTE CLUB VRIJWILLIGERS
De organisator heeft het jaarlijks behoorlijk druk met de voorbereidingen voor het toernooi. Hij regelt scheidsrechters, livemuziek en beslist welke teams hem roulerend moeten helpen met de organisatie. Dit seizoen viel de keuze op het complex van Advendo. Knol en zijn compagnons hebben in alle vroegte de veldjes uitgezet, waarop zeer fanatiek wordt gespeeld door de vele teams, die maar wat graag de felbegeerde trofee willen winnen. Bij de club uit Breda-Noord hebben ze de vaste club vrijwilligers opgetrommeld die het toernooi faciliteren. Nancy van Houten (zie het andere artikel op deze pagina) beheert de kantine en uiteraard is Ger Brugman ook aanwezig.

De voorzitter, jeugdvoorzitter, oud-trainer en beleidmaker van Advendo zorgt ervoor dat het hun gasten aan niets ontbreekt. “We zijn druk bezig geweest en blij met het resultaat”, zegt Brugman. “Iedereen beleeft een mooie dag en voor ons is het ook en manier waarop we ons kunnen presenteren als nette vereniging. Op basis van het verleden bestaan er wat vooroordelen over Advendo, maar iedereen ziet vandaag dat wij een nette club zijn met hardwerkende vrijwilligers.”