De dames van SV Sprundel doen dit jaar samen met enkele andere leden van de club mee aan de Roparun 2019. Een team van in totaal 32 deelnemers neemt deel aan de estafetteloop van Parijs naar Rotterdam, waarmee geld wordt opgehaald voor kankerpatiënten. ‘Team Roparun Sv Sprundel’ kijkt enorm uit naar het sportieve avontuur.

 Hoe dichter de grote wijzer van de klok richting het getal drie kruipt, hoe drukker het wordt in de knusse kantine van SV Sprundel. Het is bijna 12.15 uur op zaterdagmiddag en steeds meer jongedames en ook enkele heren in speciale rode trui met de tekst ‘Team Roparun Sprundel’ melden zich in het clubgebouw. Petra Peeters had het bezoek van Het VoetbalJournaal aangekondigd in een groepsapp en iedereen uitgenodigd om langs te komen.

Zo ook de leiders van MO15 en MO13, die, na inspanning van een aantal dames van SV Sprundel. Sinds vorig seizoen ook weer volledig meedraaien in de competitie. Blijkbaar heeft iedereen massaal gehoor gegeven aan de oproep van de leidster van SV Sprundel dames 1 en 2, want de bestuurskamer van de club is eigenlijk te klein voor de dertien Sprundelaren die aanwezig zijn bij het gesprek. “Gezellig zo met z’n allen hè”, lacht Peeters. “Typisch onze club.”

De verbondenheid van het gezelschap is duidelijk zichtbaar en dat komt goed van pas bij de sportieve uitdaging dat het team aangaat op 8, 9 en 10 juni. Dan loopt en fietst de groep de Roparun, een non-stop estafetteloop van Parijs naar Rotterdam. Het team is opgedeeld in twee groepen, zodat na 60 kilometer de ene groep kan rusten en de andere groep aan de bak moet. Behalve lopers en fietsers bestaat het team ook uit cateraars, chauffeurs, fysiotherapeuten en navigators. Het doel van de deelnemende teams is niet alleen de finish halen, maar voornamelijk om geld in te zamelen om projecten te financieren die het leven van mensen met kanker veraangenamen.

Ilse Melissen en Susanne Peeters, beiden speelsters van Dames 1, bedachten ruim een jaar geleden het plan om deel te nemen aan de tocht en hun teamgenoten ondersteunden dit initiatief van harte. Binnen ‘no time’ werden er een apart bestuur en meerdere werkgroepen opgericht en toen ging het balletje rollen bij SV Sprundel en eigenlijk door het hele dorp.

“Bijna iedereen kent wel iemand die met kanker is geconfronteerd. De deelname aan de Roparun werd door clubleden van harte ondersteund”, zo vertelt Melissen. “De reacties vanuit SV Sprundel waren zó positief. Niet alleen onze teamgenoten, maar ook spelers van de mannelijke seniorenteams wilden meelopen. Het clubbestuur betaalde de 3050 euro aan inschrijfkosten. Direct hebben we allerlei acties bedacht om dit geld terug te verdienen en om veel geld in te zamelen voor kankerpatiënten”, zegt Susanne Peeters. “Die acties zijn tot nu toe enorm succesvol gebleken.”

Een Oktoberfest, een quizavond, een oliebollenbakactie, een inzamelingsactie van lege fl essen en een ‘Mini Roparun’, waarbij 48 uur lang sportievelingen om de beurt op een loopband stonden, leverde de groep al behoorlijk wat geld op. “En dan hadden we ook nog het evenement ‘Vrienden van Sprundel Live’ en het geslaagde katerontbijt die centen in het laatje brachten”, glundert Peeters. “Het is prachtig om te merken dat de hele club en eigenlijk het hele dorp meeleeft met ons”, zegt de leidster, terwijl haar teamgenoten in de overvolle bestuurskamer instemmend knikken.

De afstand Parijs-Rotterdam is 520 kilometer en dus is ‘Team Roparun Sprundel’ al enkele maanden hard aan het trainen. Elke zaterdagmiddag worden enkele teamleden afgebeuld door ervaren atleten, die de Sprundelaren helemaal klaarstomen voor de zware tocht. De dames van Sprundel zijn bloedfanatiek in het trainen voor de Roparun. De speelsters zijn zelfs zo enthousiast dat dit impact heeft op hun voetballende prestaties. Helaas in negatieve zin. “Het komt voor dat mijn speelsters kampen met kramp of andere kwetsuren door de vele trainingsuren die ze maken buiten de club”, zegt Peeters daarover. “Maar dit seizoen staat de Roparun even op één. Voetballend doen we het overigens ook zeker niet slecht hoor, maar de voorbereidingen op de tocht kosten nu eenmaal veel energie.”

‘Team Roparun Sprundel’ heeft enorm veel zin in 8, 9 en 10 juni. Op hun speciale website telt het gezelschap af naar het evenement. En tijdens de Roparun zullen ze de thuisblijvers in Sprundel op de hoogte houden van hun avonturen via sociale media. “Met z’n allen finishen in Rotterdam moet geweldig voelen”, denkt Melissen. “Maar voor het zo ver is gaan we nog keihard trainen en veel geld ophalen.”