BERGEN OP ZOOM – Met een smoes werd hij naar De Maagd in Bergen op Zoom gelokt. Toen hij dacht er voor een clubhuldiging te komen, werd Gaby Niemantsverdriet blij verrast dat hij een Koninklijke onderscheiding op zijn colbert kreeg gespeld. “Een prachtige eer, een meer dan grote verrassing natuurlijk.”

De reden waarom laat zich niet zo moeilijk raden. Niemantsverdriet is een echte Doskoaan, eentje die in vele hoedanigheden meer dan verdienstelijk is (geweest) voor SV Dosko, de laatste tien jaar als voorzitter. “In totaal heb ik er dertig jaar bestuursfuncties opzitten nu bij de club. En ik had aangegeven dat dit mijn laatste jaar zou zijn en ik me tijdens de Algemene Ledenvergadering van aankomende november niet herkiesbaar zou stellen. Het is nu tijd aan iemand anders om de club te leiden en voor mij een mooi moment om een stap terug te doen. Als je dan door enkele mensen op deze wijze wordt voorgedragen voor een onderscheiding en zo wordt verrast dan is dat alleen maar mooi.”

Waar de ene verrassing groot en zelfs Koninklijk was, daar was de verrassing ten aanzien van het laatste seizoen onder zijn voorzitterschap ook groot, hetzij toch in sportief negatievere zin. Zowat alle wedstrijden na de winterstop gingen verloren, waardoor de ploeg van trainer Mart van Bree keihard uit de linker rij kletterde. “Dan is het een geluk dat we voor de winter wel een heel goede reeks hebben gehad, anders waren we nog in de directe degradatieproblemen gekomen ook. Dat is ons gelukkig bespaard gebleven, maar sportief gezien was het een vervelend seizoen. Soms heb je er wel eens van die jaren tussen zitten, dat alles de verkeerde kant op lijkt te vallen. En dat was dus deels zo dit jaar. Heel veel zware en langdurige blessures en bepalende spelers die ook niet de vorm bleken te hebben. Dat breekt op. Al moet er ook bij gezegd worden, dat niet iedereen heeft laten zien wat hij qua kwaliteiten en ook qua inzet in zijn mars had. Dat heeft ook punten gekost en dat is natuurlijk extra zuur. Want inzet, focus en taakgerichtheid zijn toch zaken die je mag verwachten op dit niveau. Dat is niet altijd zo geweest en dat vind ik jammer.”

Niemantsverdriet was zelf in het verleden ook trainer van SV Dosko, waarvan drie seizoenen bij het tweede elftal en drie jaar had hij de hoofdmacht onder zijn hoede. “We werden drie keer tweede en in het laatste jaar wisten we wel de nacompetitie te overleven en te promoveren. Dat was toen een leuker moment om te stoppen, dan nu als voorzitter. Maar het is niet anders. Ik ben blij dat ik de voorzittershamer kan overdragen aan een opvolger. Die hebben we gevonden in Hans Keij die inmiddels al enkele maanden meedraait. Daarnaast treedt ook Dennis Hagenaars toe tot het clubbestuur. Daar ben ik blij mee.”

Toch zal Niemantsverdriet nog actief betrokken blijven bij de club, want samen met John de Frel vormt hij sinds dit seizoen ook de Technische Commissie van SV Dosko. Een rol die hij ook na november blijft vervullen. “Dat is leuk om te doen en samen met John werkt dat prima. Daar ga ik mee door. Want we willen toch weer die stap omhoog maken als vereniging, zeker ook ten aanzien van de jeugd. Daarin moeten we weer opbouwen en groeien. Daar liggen nog mooie uitdagingen voor deze mooie club. Ik mag dan stoppen als voorzitter, maar Doskoaan dat blijf ik voor altijd.”