SC gastel

SC Gastel mag in zijn handjes knijpen met de vrijwilligers Alwie Akkermans, zijn broer Johan Akkermans, Ad Kop en Piet Dijkers. Het viertal pensionado’s komt twee ochtenden in de week samen op het fraaie complex om de accommodatie van hun geliefde voetbalclub een opfrisbeurt te geven. Het VoetbalJournaal ging op de koffie bij de klusclub.

Het is een vroege donderdagochtend in Oud-Gastel. Mensen met kleine oogjes laten hun hond uit, brugpiepers met grote rugzakken fietsen naar school en de meeste winkels in het dorpscentrum zijn nog gesloten. Op sportpark Blankershove is er meer reuring. Om klokslag 08.00 uur zwaait Alwie Akkermans vrolijk de deuren open van het driepuntige clubgebouw ‘Futura’, dat SC Gastel deelt met twee basisscholen. “We zaten al aan de koffie”, zegt de clubman, die Het VoetbalJournaal voorgaat naar de ruimte waar zijn broer Johan Akkermans ,Ad Kop en Piet Dijkers een bakkie doen. “Voordat we beginnen met klussen, drinken we eerst een kopje. Zeker op dinsdag is dat belangrijk: dan moeten we de laatst gespeelde wedstrijd van SC Gastel 1 namelijk analyseren”, zegt hij met een lach op zijn gezicht.

ALTIJD WAT TE DOEN
Elke dinsdag en donderdag is hetviertal van ongeveer 08.00 tot 12.00 uur aan het werk op het openbare sportcomplex, waar kinderen altijd terecht kunnen om te voetballen. “Dat is mooi, maar het levert ons wel veel werk op”, zegt Johan Akkermans. “Het kost ons veel moeite om het sportpark schoon te houden. Elke dinsdag ruimen we veel plastic op en op het kunstgrasveld liggen regelmatig peuken. Daarnaast hebben we onze handen vol aan het groenonderhoud op het sportpark.” Nu de herfst weer in aantocht is, betekent dit dat er een drukke fase ingaat voor de klusclub. “Dan zijn we zoet met het ruimen van bladeren van de velden. Daarnaast regelen we belijning, de snoeiperiode komt er weer aan en zo is er altijd weer iets wat de aandacht vraagt”, voegt Ad Kop toe. “We kunnen wel wat extra handjes gebruiken.”

COMPLIMENTEN
Het hele jaar door spannen de gepensioneerde vrijwilligers zich in voor de club tijdens de gezellige klusochtenden. Gelukkig staan ze er niet alleen voor, zo werd onlangs duidelijk op de goedbezochte zogeheten ‘doedag’. Daar kwamen zeker 25 vrijwilligers op af die allerlei klusjes opknapten. “Gelukkig waardeert SC Gastel sowieso onze doordeweekse inspanningen”, zegt Piet Dijkers. “We krijgen regelmatig complimenten, die zijn ons veel waard.” Op de dinsdag- en donderdagochtenden lopen er behalve de vier heren ook veel naar schoolgaande kinderen over het sportpark. “Die kleintjes kijken hun ogen uit als we over het terrein rijden met onze grote wagens”, zegt Alwie. “Ook hangen we soms de conciërge uit hier. Dan repareren we kapotte stepjes of fietsen van de kids, we zijn echt van alle markten thuis”, zegt hij grinnikend. Langzaam maar zeker vult het sportpark zich tijdens het gesprek met haastige ouders die hun kinderen naar school brengen. Als om 08.30 uur het rinkelende geluid van de klassieke schoolbel over het complex klinkt, is het niet alleen voor de schoolkinderen tijd om bij de les te zijn. Het viertal drinkt hun koffie op en stapt naar buiten: er zijn altijd klusjes te doen bij SC Gastel.