De één zit er al sinds 2016, de ander kwam er ruim een jaar geleden bij. Samen vormen Kyra Schuurbiers en Femke Veraart het vrouwelijk hart van het zevenkoppige bestuur van FC Moerstraten. Een goede zaak. “Wij hebben misschien toch een andere kijk op dingen.”


Als speelsters van het eerste elftal, weten ze precies wat er speelt binnen de vereniging. Op die manier kwam Schuurbiers (25) vijf jaar geleden, als algemeen bestuurslid, terecht in het bestuur. “Er zat nog geen vrouw in het bestuur, dat leek de club toch wel een goed idee. Toen hebben ze mij gevraagd, of ik het zag zitten om mee te praten.” De 24-jarige Veraart wierp zichzelf op als gegadigde, tijdens een van de ledenvergaderingen. “Iemand uit het bestuur stopte en ik dacht: laat ik eens gek doen. Nog een vrouw in het bestuur is een goed idee.”

Klusjes

Het bestuur kon best een paar frisse gezichten gebruiken en ook de onderwerpen konden een stuk diverser, vertelt de oudste van de twee. “Het ging in 75 procent van de gevallen over het eerste elftal. Nu dat er niet meer is, merk je dat er veel meer rust is en tijd voor andere dingen. Het was best een frustratiepuntje binnen de club, dat alles in het teken moest staan van het standaardteam.” Een specifieke taak hebben ze als algemeen bestuurslid niet, maar stilzitten doen ze absoluut niet. “Het is maar een kleine vereniging, nog geen 100 leden, dat is het vooral meedenken. Als er klusjes zijn, pakken wij die op.” Veraart vult aan. “De kleedkamers aanpakken, trainingspakken regelen of zoals in deze tijd, coronastickers plakken.” Gewoon nuttig bezig zijn. “We hebben geen kantine, dus regelen we broodjes, zodat we toch iets te eten hebben in de kantine.”

Tic_253688Andere kijk

Vooral voor de dames zijn ze een soort aanspreekpunt. “We weten precies hoe ze ergens over denken, dat is handig voor het bestuur.” Zelf voetballen ze al respectievelijk achttien en zestien jaar bij de club, ze weten dan ook niet beter. “Iedereen is er hier mee opgegroeid, het damesteam is ook geen onderschoven kindje.” Hun aanwezigheid in het bestuur zorgt voor een andere dynamiek. “Wij kijken anders naar dingen, hakken sneller knopen door.” Samen doen ze nog een oproep. “We hebben voor volgend seizoen nog een ‘coach’ nodig voor op zondag, dus die mogen zich melden!”

Klik hier voor meer informatie over FC Moerstraten

Klik hier voor meer artikelen over FC Moerstraten