Al 4,5 jaar is Sjoerd van den Eijnden (22) een vaste waarde in het eerste elftal van SC Gastel. De aanvaller geniet met volle teugen van de wedstrijden die hij speelt met het vriendenteam, maar stapt niet altijd tevreden van het veld. “Ik leg de lat hoog voor mezelf.”

Drie kwartier voordat zijn training begint, zit Sjoerd van den Eijnden zijn bezoek op te wachten in de moderne kantine van SC Gastel. Vanuit het hooggelegen clubgebouw heb je een prachtig overzicht over het kunstgrasveld van sportpark Blankershove, waar de spits eenmaal per twee weken zijn wedstrijden speelt. “We hebben de zaken hier goed voor elkaar”, zegt Van den Eijnden. “De kantine heeft een gezellige uitstraling en regelmatig vinden hier leuke feestjes plaats. Maar persoonlijk sta ik liever beneden op het veld. Ik wil eerst een goede wedstrijd spelen, daarna is er pas tijd voor gezelligheid”, zegt hij stellig.

Van den Eijnden debuteerde als A-junior in het eerste onder leiding van Eric Hellemons, in de tijden dat het team op een haar na promotie misliep naar de derde klasse. “Het was gaaf om in de nacompetitie als jeugdspeler mijn opwachting te maken in het team”, zegt de aanvaller. “Als jonge speler leerde ik hier veel van, waaronder de omgang met spanning. Het jaar erna sloot ik vast aan in het eerste en in 2016 promoveerden we naar de derde klasse, dat was super. Nu spelen we voor het derde jaar op een rij op dat niveau.”

Scoringsdrift
De aanvaller, die beschikt over veel loopvermogen en een goede dribbel, vindt het erg leuk om te spelen in het jonge vriendenteam. Maar hij is niet snel tevreden. “Ik leg de lat erg hoog voor mezelf”, zegt Van den Eijnden. “Ik ben nogal een ‘denkertje’, kan soms echt wakker liggen van een gemiste kans. Als we met 4-0 winnen en ik mis twee grote kansen, dan spoken die momenten ’s nachts af en toe door mijn hoofd.” De student aan Breda University benadrukt wel dat hij zich tegenwoordig minder snel uit het veld laat slaan door een baalmoment. “Vroeger liet ik mijn kop snel hangen, nu kan ik de knop makkelijker omzetten. Ik heb dit seizoen pas drie keer gescoord, dat is niet veel. Maar gelukkig ben ik als aanspeelpunt belangrijk voor het team en ik maak tijdens wedstrijden erg veel meters. Maar scoren is en blijft het mooiste dat er is. En als spits word ik afgerekend op het maken van goals. Ik moet meer scoren”, zegt hij gretig.

Vriendenteam
SC Gastel bleef ik in de aanval spelen. “In de D1 maakte ik geloof ik wel 30 goals in een seizoen en sommige jongens van dat team zijn nu nog ploeggenoten van me. Het is heel leuk om in een vriendenteam te spelen. Iedereen accepteert kritiek van elkaar en bovendien zet je voor je maten een stapje extra in het veld. De derde helft is ook altijd zeer goed bij winst. We houden hier wel van een feestje.”

SC Gastel eindigde vorig seizoen als tweede in de derde klasse, maar ging in de nacompetitie kopje onder tegen TSC uit Oosterhout.

De ploeg van trainer Johan van Batenburg mikt dit jaar wederom op een plekje bij de bovenste teams in de competitie, maar heeft een behoorlijke achterstand op de topploegen in 3A.

Het behalen van een periodetitel is altijd de doelstelling”, zegt Van den Eijnden. “We begonnen goed, maar kwamen daarna in een mindere fase terecht. Ik vind dat SC Gastel een stabiele derdeklasser moet blijven, maar wie weet kunnen we beter, zeker als we als team bij elkaar blijven.”

Van den Eijnden wil met SC Gastel dolgraag hoger gaan spelen. Mocht dat er op korte termijn niet inzitten, zou de aanvaller dan met een andere club willen uitkomen op een hoger niveau? “Ik heb geen reden om weg te gaan, maar ik zou graag op een zo hoog mogelijk niveau willen voetballen”, geeft de spits toe.

“Maar dan moet een goede club zich wel bij je melden en dat kan alleen als je ook presteert. Aan mij dus de taak om beter te spelen en meer te scoren, dan zie ik wel hoe mijn carrière gaat lopen.”