Als iets ons de afgelopen periode heeft geleerd, is het wel dat voetbal eigenlijk niet zonder zijn supporters kan. Ze zorgen voor beleving, sfeer en zijn goud waard voor hun clubs. Daarom blikken we samen met Walter Laurijs, oersupporter van NSV, terug op 100 jaar historie.

Tic_253688Alle 100 maakte de 73-jarige Walter ze natuurlijk niet mee, maar met ruim 60 jaar aan herinneringen komt hij aardig in de buurt. Gek genoeg trok hij zelf nooit het shirt van zijn geliefde clubje aan. “Ik heb nooit in clubverband gevoetbald, wel gewoon voor de lol. Toen had je andere prioriteiten.” Heel even was hij weg, maar begin jaren ’60 keerde hij terug als supporter. “Door bouwen en trouwen, ben ik even een tijdje niet bij NSV geweest. Daarna werden mijn zonen lid, sindsdien is het weer vaste prik.” Vanaf dat moment heeft de inwoner van Nispen zowel uit als thuis nauwelijks een wedstrijd gemist. Het valt de spelers dan ook meteen op als hij er niet is, vertelt hij. “Er zit natuurlijk een behoorlijk leeftijdsverschil tussen, maar je merkt dat ze het waarderen als je komt. Als je er een keertje niet bent, hoor je de volgende keer: Waar was je?”

Vriendschappen

Ze kennen hem dus maar al te goed, dat is voor Walter ook precies wat het zo mooi maakt. “We bezoeken de wedstrijden met een vast groepje, dan carpoolen we. Dat zijn echt vrienden geworden, puur door de voetbal.” NSV betekent dan ook heel veel voor hem. “Nispen is maar klein, 1600 inwoners, waarvan er 400 lid zijn van de club. Die speelt dus echt een grote rol binnen de gemeenschap en ik voel mij daardoor echt betrokken.” En natuurlijk geniet hij ook van het spelletje, de vriendschap telt nog net een stukje zwaarder. “Dat mis je nu ook het meeste. De vriendschappen die je erdoor krijgt, je kent elkaar allemaal. Van het bestuur, tot aan de fans en de spelers.” Na tientallen jaren, is het boek gevuld met mooie momenten, met één absoluut hoogtepunt. “Promotie naar de tweede klasse. Dat is voor ons heel hoog. We hadden toen echt een goed team, dat is als supporter genieten.” In al die tijd heeft hij vanzelfsprekend een hoop spelers zien komen en gaan, ook veel goede spelers, aanvallers zijn vaak zijn favoriet. “Een echte goaltjesdief, daar gaat het uiteindelijk wel om natuurlijk. Je kan nog zo goed spelen, maar je moet wel scoren.”

Derde helft

Maar ook de feestjes op de club, staan Walter nog goed bij. “Voor het 75-jarig jubileum, dat was heel mooi. Dat zouden we voor het 100-jarig jubileum uiteraard ook graag willen doen, maar dat wordt lastig. Hopelijk komt dat later nog eens.” Bij hoogtepunten horen ook dieptepunten, die heeft hij als optimistische fan eigenlijk niet, maar een nederlaag zorgt toch altijd weer voor een portie teleurstelling. “Dan zijn we toch behoorlijk teleurgesteld hoor, al ebt dat gedurende de derde helft wel weer weg!” In al die jaren heeft hij het aantal leden zien toenemen en groeide zijn bewondering voor al het harde werken van de bestuursleden, de toekomst ziet hij dan ook rooskleurig tegemoet. “We spelen nu vierde klasse en dat is prima voor ons. Het moet ook leuk blijven, voorlopig sta ik de komende jaren op zondag gewoon weer lekker langs de lijn te genieten.”

Klik hier voor meer informatie over NSV

Klik hier voor meer artikelen over NSV