willy-van-dorst-nsv-nispen

“Zonder vrijwilligers, had NSV Nispen nooit 100 jaar bestaan.” Was getekend Willy van Dorst. En als er iemand is die dat mag en kan zeggen, is hij het wel. In 1982 werd hij lid, zat hij vervolgens tientallen jaren in het bestuur en tot op de dag van vandaag vertegenwoordigt hij de club.

Begonnen bij BSC Roosendaal, maar door een stel vrienden overgehaald om naar NSV Nispen te komen. Een beslissing waar hij absoluut geen spijt van heeft gekregen, al moest hij door een blessure vroegtijdig stoppen met voetballen. “Die dokter zei: Als je een profvoetballer was geweest, had ik je geopereerd. Nu lijkt het mij verstandiger als je er maar mee stopt. Mijn vrouw was erbij, dus dat had hij natuurlijk nooit moeten zeggen!”

Trots

Zo kwam er een einde aan vijf jaar binnen de lijnen, begon zijn carrière erbuiten en vroegen ze hem om secretaris te worden. “Dat heb ik vijftien jaar lang gedaan, toen was het tijd voor nieuw bloed.” Maar dat was niet de enige functie die de inmiddels 67-jarige Willy toentertijd op zich nam. “Ik werd ook elftalleider bij het eerste. Wedstrijden vlaggen, spelers begeleiden. Ik ben ook nog een jaartje verzorger geweest, dat was niet mijn ding.” Maar voor wie denkt dat hij gestopt is, heeft het mis. “Bij wedstrijden, zowel uit als thuis, vertegenwoordig ik de club op een zo goed mogelijke en positieve manier.” Een club die hij in zijn hart heeft gesloten, vertelt hij. “Een gouden vereniging. Ik kwam binnen als ‘vreemde’ uit Roosendaal, maar het is één grote vriendenclub. Je hoeft maar een belletje te geven of ze komen je helpen.” Een groot feest gaat het 100-jarig jubileum echter niet worden. Al organiseerde hij met het jubileumcomité, waar hij voor de zevende keer deel van uitmaakt, een reeks activiteiten. “Die hebben we helaas een jaartje uit moeten stellen.” Minder trots maakt het hem niet. “Dat vind ik wel echt een heel mooie mijlpaal, 100 jaar bestaan. Toen ik begon als bestuurslid hadden we 250 leden, nu zijn dat er meer dan 400. We hebben ook helemaal geen opzeggingen, iedereen is hartstikke trouw.”

Tic_253688Indrukwekkend

Die verbroedering vormt voor hem letterlijk het hoogtepunt in de geschiedenis van de club. “Op de dag dat we kampioen konden worden, overleed Janus Hellemons, oud-secretaris en erelid van de club. In de middag werden we kampioen. Zijn we met de platte kar door het dorp gegaan en hebben we een minuut stilte gehouden voor zijn deur, dat is voor mij het meest indrukwekkende moment in al die jaren.” Hij weet het allemaal nog precies, want Willy is ook de man van de statistieken. Elke maandagmorgen werkt hij ze even bij. “Wedstrijden en doelpunten, van de afgelopen 40 jaar. Ik heb ook twintig seizoenen lang de wedstrijdverslagen gedaan.” De spelers weten het precies. “Hey Wil, hoeveel wedstrijden moet ik nog? Bij 250 wedstrijden worden ze gehuldigd, sommige jongens gaan nog een jaartje door om dat te kunnen halen.” Als clubman weet hij maar al te goed hoe belangrijk vrijwilligers zijn voor de club. “Zonder kan de club niet bestaan. Als vrijwilliger ben je nauw betrokken en je krijgt er ongelooflijk veel dankbaarheid en vriendschap voor terug.” Zo werd hij in november 2019 tot erelid verkozen. Tot slot wil hij graag nog iets kwijt. “Er wordt aan spelers van ons getrokken, maar ik zou het toch wel leuk vinden als ze gewoon hier blijven. Die jongens zijn hier in het dorp opgegroeid, daar moet je het als club mee doen!”

Klik hier voor meer informatie over NSV Nispen

Klik hier voor meer artikelen over NSV Nispen