Meiden- en vrouwenvoetbal leeft bij SC Gastel

De meisjes- en damesafdeling van SC Gastel zijn groeiende en met het niveau van de teams zit het ook wel goed. Het talenteam MO19-1 wist afgelopen seizoen de districtsbeker te winnen en speelt in de competitie in de eerste klasse, het hoogst mogelijke niveau in deze regio.

Terwijl SC Gastel MO19-1 bezig is met een warming-up, schuift Bryan Dingenouts aan in de kantine van de club. De 23-jarige trainer neemt de tijd voor een gesprek over zijn team, maar zorgt er wel voor dat hij niet met zijn rug naar veld 2 zit gekeerd. Zo kan hij vanuit zijn ooghoeken af en toe een blik werpen op zijn speelsters, die zich daar voorbereiden op het thuisduel met RKVV Roosendaal MO19-1. Dingenouts is bezig aan zijn tweede seizoen als coach van dit team, maar de meeste speelsters kent hij al veel langer. “Ik ben al op jonge leeftijd begonnen als jeugdtrainer bij meisjesteams van SC Gastel”, legt hij uit. “Deze doelgroep vind ik leuker om te begeleiden dan jongens. De dames houden weliswaar erg veel van kletsen op de training, maar ik heb wel het idee dat ze wat beter luisteren naar trainers dan jongens. Ze nemen tips eerder van je aan, jongens zijn wat eigenwijzer.”

SC Gastel MO19-1 heeft een talentvol team en speelt in de eerste klasse, het hoogste regionale niveau. Bovendien wist het elftal vorig seizoen de districtsbeker te winnen, een fantastische ervaring voor het hele team. “We gingen met een bus naar SVSSS, waar we de bekerfinale met 2-1 wonnen van Terlo. Er waren veel supporters meegereisd met ons, een teken dat meiden- en ook vrouwenvoetbal echt leeft bij deze club”, aldus Dingenouts. De inmiddels aangeschoven Sandra van Doormaal knikt instemmend. Ze is bij SC Gastel dames- en meisjescoördinator en is blij met de groei die beide afdelingen doormaken. “We hebben ongeveer 90 voetballende meisjes- en dames bij de club, verdeeld over onze MO15-1, MO19-1 en Vrouwen 1 en Vrouwen 2. Daarnaast spelen er nog behoorlijk wat meisjes bij jongensteams. Dat laatste moet omdat we helaas niet in elke leeftijdscategorie genoeg voetballende meisjes hebben, maar het zou mooi zijn als dat in de toekomst anders is”, zegt Doormaal, wiens beide dochters spelen in Vrouwen 2.

Tweedeklasser Vrouwen 1 is het selectieteam van SC Gastel en MO19-1 het team vol talenten. “We hebben veel meisjes die pas 17 jaar oud zijn, dus het is extra knap dat we zo goed presteren”, zegt Dingenouts. “Ik merk ook dat we steeds beter worden: eigenlijk heeft het team geen zwakke plekken. We werken hard met z’n allen, want we trainen tweemaal anderhalf uur in de week. De meiden hebben veel plezier en de trainingsopkomst is gelukkig hoog.” Vrouwen 2 is een recreatief elftal, maar de lijntjes met Vrouwen 1 zijn kort, aldus Doormaal. “We helpen elkaar als een van de elftallen verlegen zit om speelsters. En als coördinator probeer ik ervoor te zorgen dat iedereen veel plezier heeft.”

Geef een reactie