Elke zaterdagmiddag en zondagochtend is Ludo Matheusen in de bestuurskamer van RKVV Roosendaal de man die tegenstanders en scheidsrechters ontvangt. De vrijwilliger vervult met veel plezier al enige jaren de rol van wedstrijdcoördinator. “Het clubgevoel zit in me en dat zal ik niet snel loslaten.”

Het is zaterdagmiddag en er is genoeg te beleven bij RKVV Roosendaal. Vaders, moeders, opa’s, oma’s en uiteraard heel veel voetballers dartelen over sportpark Hulsdonk. Er worden hier veel wedstrijden gespeeld, op het terras verkoopt een jeugdteam taarten en binnen in de kantine genieten veel mensen van een hapje en een drankje. Er is één binnen de club waar het erg rustig is en dat is de bestuurskamer. Ontsnapt aan alle drukte drinkt Ludo Matheusen hier in zijn eentje een bakje koffie, terwijl hij aandachtig het wedstrijdschema voor vandaag bestudeert. “Kijk mee”, zo gebaart hij. “De eerste wedstrijden zijn om 08.45 uur begonnen. Dat zijn de pupillenwedstrijdjes en dan is Rinus Buys hier als coördinator, samen met enkele ‘gastheren’, die de teams naar hun kleedkamers brengen en naar het veld wijzen. In de middag neem ik het van hen over. De laatste duels starten pas om 15.15 uur. Dat vergt behoorlijk wat planning. En dan is het nog een rustige dag. Ga lekker zitten, ik schenk eerst koffie in en vertel dan meer”, zegt de vriendelijke Roosendaler.

Puzzelen
RKVV Roosendaal telt zo’n 1400 leden en is met afstand de grootste voetbalclub van de stad. De vereniging leunt op behoorlijk wat vrijwilligers, die ervoor zorgen dat al die teams wekelijks kunnen trainen en wedstrijden spelen op sportpark Hulsdonk. “Zonder deze vrijwilligers kan een club als de onze nooit bestaan. De KNVB maakt het schema, maar wij moeten ervoor zorgen dat de indeling van velden, kleedkamers en clubscheidsrechters wekelijks geregeld is”, zegt Matheusen. “Sommige jeugdteams spelen 6 tegen 6 en andere weer 8 tegen 8 en hier moet je telkens goed rekening mee houden. Dat is soms best wel wat gepuzzel”, zegt de Roosendaler De verdeling van de kleedkamers en de speelvelden komt voor rekening van terreinmeester Adrie Braat, die er wekelijks in slaagt deze zaken goed te verdelen. Voor de aanstelling van de clubscheidsrechters beschikt de club over twee scheidsrechterscoördinatoren: voor de zaterdag Roel van der Heijden en voor de zondag Jan van Wijk. Verschillende malen wordt het gesprek onderbroken omdat de deur van de bestuurskamer open zwaait. Vrijwilligers, scheidsrechters en coaches; ze melden zich allemaal bij Ludo, die op al hun vragen een antwoord heeft. “Dat mag ook wel, ik vervul deze taak al eventjes hoor”, glimlacht hij.

Clubgevoel
Dat ‘eventjes’ is een understatement: De 65-jarige Matheusen loopt al 40 jaar rond bij RKVV Roosendaal. Hij vervulde er onder meer de rol van leider zowel bij de jeugd als de senioren, en was 25 jaar wedstrijdsecretaris en toernooiorganisator. Nu neemt hij elke zaterdag en zondag trouw plaats in de bestuurskamer, waar hij altijd met plezier de zaken coördineert voor zijn club. De koffi e staat daar klaar en de goedgemutste vrijwilliger is altijd in voor een praatje. “Ik haal er mijn voldoening uit als ik mensen kan helpen en als alles hier op rolletjes loopt”, zegt Matheusen, die merkwaardig genoeg zelden buiten is om een wedstrijdje te kijken. “Ik zie bijna nooit voetbal, maar dat vind ik niet erg: deze taak neem ik serieus en die vervul ik met veel plezier. Ik loop al zeer lang rond bij de vereniging: het clubgevoel zit in me en dat laat ik niet meer los.”