Alweer twee jaar geleden sprak de KNVB een noodkreet uit. Veel clubs in het amateurvoetbal zitten volgens de bond in zwaar weer. Ze komen vrijwilligers te kort en kunnen geen bestuursleden vinden. Ook lopen hun inkomsten terug. Deze noodkreet was niet aan dovemansoren gericht bij Alliance.

De vrijwilligers zijn het kloppend (rood-zwarte) hart van deze vereniging. Het bestuur van Alliance ziet in vrijwilligers daarom ook de motor van de club. Alliance kiest bij het werven voor een persoonlijke aanpak.

Het vinden van vrijwilligers is een uitdagende klus. De vrijwilliger van nu is niet dezelfde als die van vroeger. Eerst in kaart brengen wat je nodig hebt, is zeer belangrijk”, aldus voorzitter Robert Hopstaken. “Daarna mensen aanspreken op of langs het veld werkt het beste.”

Klusploeg
Een goed voorbeeld is de klusploeg van de zaterdag vierdeklasser uit Roosendaal. Zij onderhouden het terrein en de gebouwen, enorm goed werk. De ploeg, bestaande uit Gerald, Simon, Kees, Jack, Kees, Leon, Peter, Wim, Mahmoud, Peter en Mohamed, staan elke maandag- en woensdagochtend klaar om sportpark Kortendijk onder handen te nemen. Ook Marja van de kantine is onmisbaar.

Het is een goeie mix tussen echte clubmensen die al jaren bij Alliance rondlopen, gepensioneerde mannen uit de wijk en mensen die via de gemeente zijn binnengekomen”, zegt bestuurslid accommodatie Marc Roovers.

Een paar jaar geleden was de klusploeg veel kleiner. Door leden aan te spreken en enthousiasme uit te stralen heeft de club stappen kunnen zetten. “Handige mensen die kunnen helpen bij het groenonderhoud, schilderwerk en/ of eventuele lichte verbouwingen zijn altijd welkom”, zegt Hopstaken knipogend. “Je bent zo waardevol voor onze club als je de vereniging een paar uurtjes in de week helpt”, besluit de voorzitter.

Niet vrijblijvend
Voetbal kan alleen bestaan door de inmiddels ruim 400.000 vrijwilligers die week in week uit helpen bij een club in hun buurt. Onder andere scheidsrechters, trainers en mensen in de kantine zorgen dat elk weekend miljoenen jongens, meisjes, mannen en vrouwen kunnen genieten van deze prachtige sport.

Mensen voor langere tijd binden is een groot doel voor ons. Wij investeren veel tijd in het bewust maken van de rol van een vrijwilliger. Het is niet de ene week wel en de andere week niet”, zegt Hopstaken.

Ook als je zelf niet voetbalt, kun jij je steentje bijdragen. Is er een functie die jij leuk zou vinden? Neem contact op met Alliance via info@rsc-alliance.nl.