SINT MAARTENSDIJK  – Met slechts één seizoen jeugdvoetbal en twee in de senioren in de benen, mag Reinier Flikweert met recht een laatbloeier worden genoemd. Wel ziet hij zichzelf steeds vaker terug op het wedstrijdformulier van zijn club SV Smerdiek. Daar wil hij vooral minuten maken en leren.

HappyPoint_desinfectie
“Zoals veel jongens bij ons op het eiland ben ik gelovig opgevoed en mede daardoor laat begonnen met voetballen in clubverband. Natuurlijk speelde ik wel op pleintjes en veldjes, maar pas op mijn zestiende ben ik hier op het dorp lid geworden van de voetbalclub. Ik kende wel wat mensen die bij de club lid waren en ben er heel hartelijk ontvangen destijds. Het gevoel was direct goed en sinds ik er lid ben geworden is het best wel snel gegaan. Ik heb een jaartje in de JO17 gevoetbald en daarna ben ik bij de eerste selectie gehaald.”

De 20-jarige middenvelder is realistisch en kritisch tegelijk op zichzelf. “Ik ben natuurlijk relatief jong nog en onervaren als het gaat om gespeelde wedstrijden. In het veld kan ik op verschillende posities wel uit de voeten, maar word ik door de trainer meestal als rechtermiddenvelder of zoals de laatste wedstrijden centraal gebruikt. Persoonlijk voelt het prettiger aan de zijkant, omdat daar toch nog net wat minder ‘druk’ ligt. Althans zo ervaar ik dat, al moet ik zeggen dat mijn ploeggenoten en ook de trainer me zoveel mogelijk proberen te helpen en vertrouwen geven. Op trainingen probeer ik leergierig zaken op te pikken. Slimmigheidjes in het kiezen van positie of het aangaan van duels. Dat zij voor mij waardevolle dingen.”

Het leren en ervaring opdoen staat momenteel echter even ‘geparkeerd’ voor Flikweert nu er geen competitie mogelijk is. “Balen dat het na de herstart alweer zo snel voorbij was. Je wilt voetballen en met je vrienden samenzijn. Dat zoiets dan niet kan is vervelend. Daarnaast zijn we ook slecht aan het seizoen begonnen, zeker als je kijkt dat we vorig jaar tweede stonden achter SPS. Dat is wel even een verschilletje, maar ook verklaarbaar. Nieuwe spelers die terugkeerden en een aantal blessures zorgden ervoor, dat we enigszins moesten wennen.”

In de voorbereiding trof Flikweert met Smerdiek enkele sterke tegenstanders en in de competitie ging het laatste duel verloren tegen titelkandidaat VVC’68. Toch ziet hij de kansen van zijn ploeg positief tegemoet. “Ik denk dat we het aan onze stand verplicht zijn, zeker ook gezien ons spelersmateriaal, op gaandeweg op te schuiven richting de top vier, al is het lastig inschatten hoe sterk de overige teams uit de competitie allemaal uit de vorige periode zijn gekomen.”

Voorlopig moet de loodgieter/ installatiemonteur zelf met hardlopen ervoor zorgen dat hij zo fit mogelijk blijft, want op de club trainen doet hij niet. “We hebben van de trainer een schema gekregen om conditioneel bezig te blijven. Want het is zaak voor ons om áls het weer kan en mag direct de handschoen op te pakken. Als ik naar mezelf kijk, dan wil ik de komende jaren vooral minuten maken en blijven leren. Want ik wil gewoon elke week negentig minuten spelen en daar werk ik hard voor. Het is al snel gegaan de afgelopen jaren, maar het is helemaal aan mezelf of ik die progressie blijf boeken. Al heb ik daar wel alle vertrouwen in overigens, daar ben ik leergierig genoeg voor.”

Klik hier voor meer informatie over SV Smerdiek
Klik hier voor meer artikelen over SV Smerdiek