‘’Met zijn jeugdige selectie heeft Karel Daamen (56) het met SVC niet gemakkelijk in de vijfde klasse B. De trainer denkt toch dat zijn jonge team nog kan meestrijden om promotie.”

Of het hem goed bevalt in zijn eerste seizoen bij SVC? Karel Daamen is direct in zijn antwoord op deze vraag. “Sommige dingen vallen mee, andere dingen vallen tegen”, zegt de trainer. “Ik werk echt met hele toffe, jonge gasten die fijn zijn in de omgang. Mijn oudste speler is 26 jaar en maar liefst vijf spelers in mijn elftal zijn negentien jaar of nog jonger. Ik heb het altijd al fantastisch gevonden om de jeugd te trainen en ik vind het ook nu leuk om met talenten te werken. Deze gasten kunnen nog jarenlang met elkaar voetballen en als ze zich blijven ontwikkelen, voorspel ik het team van SVC een mooie toekomst”, zegt hij.

Daamen heeft de taak om dit ‘talententeam’ op te bouwen op het laagste niveau, want vorig jaar degradeerde SVC als nummer laatst uit de vierde klasse. De trainer had goede hoop op een kampioenschap in de vijfde klasse met zijn nieuwe club, maar het gat met de topploegen in 5B lijkt te groot om nog een kans te maken op een titel. “Ik baal ervan dat we een kleine selectie hebben, dat maakt het werken bij SVC niet altijd makkelijk. Bovendien mis ik soms het stukje fanatisme bij mijn spelers dat je nodig hebt om te promoveren. In de vijfde klasse moet je knokken voor elke meter, dat moeten al mijn spelers goed beseffen. Als iedereen er echt alles aan doet in de resterende wedstrijden, is promoveren overigens nog altijd mogelijk”, zo denkt de trainer. “Want dit is een hele goede groep.”

Daamen kwam afgelopen zomer over van vierdeklasser Gesta, waar hij drie goede seizoenen beleefde. Daamen kende een uitstekende start als beginnend trainer bij die club, door de dorpsclub in zijn eerste jaar naar de nacompetitie te leiden, een historische prestatie voor de ploeg. Bij SVC is de oefenmeester dus bezig aan pas zijn tweede klus als hoofdtrainer. “Ik wilde al eerder hoofdtrainer worden, maar ik had daar nooit tijd voor. In mijn eigen champignonkwekerij maakte ik lange dagen en ik kon het niet maken om mijn personeel ’s avonds in de steek te laten. Daarom ben ik lang trainer van jeugdteams geweest, onder meer bij VVR en Moerse Boys. Bij VVR heb ik zelf achttien jaar gespeeld.”

Toen Daamen stopte met de kwekerij, kwam direct Gesta op zijn pad. “Daar had ik een geweldige groep, er ontstond de juiste chemie, waardoor we tot veel in staat bleken.”

Daamen hoopt ook met de club uit Standdaarbuiten in een goede flow te komen. “Ons team moet hechter worden, iedereen moet voor elkaar door het vuur gaan. Als dit lukt en de jongens tonen de juiste mentaliteit, gaan we nog meedoen om promotie.”