Het hart van Ton Roos (55) is groen en wit. Als getalenteerde spits reeg hij dertien jaar de goals aaneen in het eerste van DIOZ en na zijn loopbaan bouwde hij als trainer en elftalleider een hechte band op met veel voetballers van de trots van Zegge. “Het is mooi om spelers te zien groeien.”

De huidige spelers van DIOZ 1 hebben allemaal één ding gemeen. Vroeg of laat in hun jeugd kregen ze stuk voor stuk training van Ton Roos. “Ik ken de spelers al erg lang en heb ze zien groeien als voetballers”, aldus de elftalleider van het vlaggenschip. “De kleine jongetjes zijn mannen geworden en ik geniet van de ontwikkeling die ze hebben doorgemaakt. We hebben een heel fijn elftal.”

Goalgetter
Er is echter één speler uit het eerste die niet onder Roos heeft getraind bij DIOZ, maar met Roland van Hooff heeft de clubman een andere band. Roos voetbalde tot zijn 40ste in het eerste van DIOZ en speelde ooit nog samen met de toen jonge Van Hooff, inmiddels een van de ervaren krachten in het team van John van Aert. Roos is afkomstig uit Oudenbosch en speelde jarenlang voor VES’35, de club die begin deze eeuw fuseerde met VV Oudenbosch tot Victoria’03. Op zijn 27ste vertrok de spits naar DIOZ, waar hij zijn reputatie als goalgetter waarmaakte. “We werden direct tweemaal op rij kampioen en in mijn eerste seizoen scoorde ik 45 keer”, zo weet Roos nog goed. “Tot mijn 40ste heb ik alles gegeven in het shirt van DIOZ. Ik heb daar vele mooie seizoenen gekend.”

Familieclub
Na zijn loopbaan bleef Roos net zoals veel van zijn oud-teamgenoten betrokken bij DIOZ, een vereniging die hij omschrijft als een ‘hechte familieclub.’ De man uit Oudenbosch is een onmisbare kracht op sportpark De Linden. Hij is trainer/coach van het tweede, zit elke week op de bank als elftalleider van het vlaggenschip en traint doordeweeks ook nog jeugdteams. Daarnaast neemt de clubman af en toe de fluit in de mond als DIOZ verlegen zit om een scheidsrechter. “Ik vind het heel leuk om op het veld te staan en te trainen met jonge gasten”, zegt Roos. “Ik ben zelf langs de lijn altijd heel fanatiek en kan tijdens een wedstrijd moeilijk stilzitten. Het doet me goed om te zien dat de jongens bij DIOZ ook erg gedreven zijn. De trainingsopkomst is goed en onze selectie is een hechte eenheid.”

Promotie
Die selectie is alleen niet zo breed. ‘Zijn’ DIOZ 2 heeft het daarom niet makkelijk in de competitie, maar met het eerste gaat het tot tevredenheid van Roos veel beter. Afgelopen seizoenen vocht DIOZ 1 voor lijfsbehoud in de zondag vierde klasse, maar dit jaar hoeven de groen-witten het degradatiespook waarschijnlijk niet te vrezen. De onderlinge verschillen in de brede middenmoot zijn klein en Roos gelooft erin dat het team kan meestrijden om promotie. “We kunnen een periodetitel pakken en minimaal vierde worden. Met deze groep zouden we niet misstaan in de derde klasse”, stelt hij. “We hebben er de kwaliteiten voor. De jongens moeten erin geloven, dan kan het seizoen mooi voor ons eindigen.”

Meer informatie over DIOZ? Klik hier.
Klik hier voor de volledige krant van Roosendaal.