west-brabant-rsv-meiden-etten-leur

Het meidenvoetbal heeft bij RSV de afgelopen jaren een flinke boost gekregen. Drie seizoenen geleden werd het eerste meisjesteam opgericht, inmiddels heeft de Rucphense sportvereniging er al vier. Onder andere Willeke Braspenning (39) en Elise Luijkx (42) zijn begeleidsters van het meidenvoetbal bij RSV. Naast beide dames is er nog een grote groep met enthousiaste vaders die zich inzet voor de meidenafdeling.

Tot drie jaar geleden voetbalden de meisjes in Rucphen altijd tussen de jongens. Toen er genoeg meisjes in die leeftijdscategorie waren, kon een MO13-1 worden opgericht. De al bij RSV voetballende meiden werden aangevuld met wat vriendinnen. Het bleek onbewust het startschot van een groeispurt van het meisjesvoetbal binnen de club. De Oranje Leeuwinnen wonnen het EK in eigen land, wat ook in Rucphen zijn uitwerking had.

Ruim veertig
Steeds meer meisjes meldden zich bij RSV aan, de georganiseerde vriendinnentrainingen gaven dat nog eens een extra boost. Inmiddels heeft de club meer dan veertig voetballende meisjes. “Een unicum in de geschiedenis van de club”, vertelt Elise Luijkx, de enige vrouwelijke trainer binnen de meisjesafdeling. Inmiddels staan er elke week wedstrijden van de MO15-1, de MO11-1, de MO11-2 en de MO9-1 op het programma op sportpark De Molenberg.

“Al die aanmeldingen zijn heel fijn, want de meeste meisjes voetballen het liefst met elkaar en niet tussen de jongens. We zijn blij verrast door hun enthousiasme.” Volgens Willeke Braspenning, die de praktische zaken van het MO11-2 team voor haar rekening neemt, is het een mooie mix. “Van speelsters die echt voor het voetbal komen en meiden die het gewoon gezellig vinden om met vriendinnen te spelen. Doordat het in de hele regio groeit, hebben we ook nog eens een keuze qua niveau. Dat is wel fijn, want je wilt geen wedstrijden die in 20-0 eindigen.”

Dames
Selecteren zit er niet in bij RSV, daar is het een te kleine vereniging voor volgens de twee dames. Het plezier staat voorop. “Meiden die echt heel goed en ambitieus zijn, vertrekken toch wel naar een grotere club. Dat is bij de jongens ook zo.” Zo speelt oud-RSV’er Fleur Mol nu bij de vrouwen van Sparta.

Luijkx vindt continuïteit binnen de afdeling erg belangrijk. “Voor nu is het in ieder geval fijn dat je bij RSV tussen de 8 en 15 jaar met meisjes kan voetballen.” Braspenning denkt dat de volgende jaren van de MO15-1 een belangrijke uitdaging worden. “Zij komen nu op een leeftijd dat ze steeds meer te maken krijgen met andere interesses, zoals studies en uitgaan. Als ze dan besluiten te blijven voetballen, is de kans groot dat er een damesteam komt.” Hoe dan ook: RSV is blij met de aanwas van meiden. “Het is erg mooi om ze lekker met z’n allen buiten bezig te zien. Winnen is leuk, maar plezier staat voorop.”

Meer informatie over RSV? Klik hier.
Klik hier voor de volleedige krant van Etten-Leur.