Het is zondagochtend en de mannen van JEKA 8 komen sportpark Tussen de Leijen oplopen. De mannen spelen al lang samen en hebben elke zondag weer zin om een potje te voetballen. We gaan in gesprek met Ron van Dijke over het gezellige vriendenteam.

verfhuys-breda

Van Dijke begon op zijn derde met voetballen bij WDS’19. “Tot mijn 14de heb bij WDS gevoetbald en daarna heb ik de overstap gemaakt naar JEKA. De reden voor mijn overstap is dat JEKA veel dichterbij huis is. Van Dijke is ook de regelneef van het elftal. Hij zorgt voor alle uitjes, aanwezigheid en presentjes. ” Overigens is Ron van Dijke de aanvoerder van het vriendenelftal. “Ik heb de grote eer om aan het begin van de wedstrijd te tossen. Ook al verlies ik de tos vaker dan mijn teamgenoten willen”.

Het grootse deel van het huidige elftal speelde vanaf de C-Jeugd al samen en sommige al vanaf de F-categorie. “Toen het moment kwam om een senioren elftal te vormen hadden wij in principe al genoeg spelers. We misten alleen een keeper, gelukkig kwam na twee jaar het broertje van een van onze spelers bij ons.”. Gedurende de jaren zijn er enkel spelers gestopt vanwege werk, verhuizen of kinderen. Gelukkig vond het team telkens vrienden die bereid waren om bij het elftal te komen spelen. “De laatste twee seizoenen heeft JEKA ervoor gezorgd dat we vanuit de club een aantal leuke spelers erbij kregen.

We vroegen aan Van Dijke wat het team uniek maakt. “Plezier staat voorop. Zowel voor, tijdens en na het trainen en spelen. Echter zijn we bloedfanatiek en serieus”. Ze trainen relatief serieus en intensief voor een vriendenelftal. “We starten met een goede warming-up en doen veel oefenvormen. Soms is het ook gewoon een partijtje om lekker bezig te zijn”. Het team speelt al lange tijd samen en weet precies wat ze van elkaar kunnen verwachten, maar vooral ook wat ze niet kunnen verwachten. “We moeten bijvoorbeeld niet verwachten dat onze back een geweldige steekpass geeft of onze keeper de bal precies op je stropdas legt”.

Het elftal probeert jaarlijks een of twee ‘grote’ uitjes te doen. “Een van onze jongens liep stage in Manchester. We zijn toen als team een weekendje naar Manchester gegaan. Op zaterdag een rondleiding bij United en City en op zondag gingen we naar een wedstrijd van Bolton”. Een ander leuk uitje dat het elftal heeft gedaan is het weekendje bivakkeren in Warschau. Toevallig was in dat weekend een EK kwalificatiewedstrijd van Polen. “We zijn naar die wedstrijd gegaan en Lewandowski scoorde een hattrick, echter heeft niemand die gezien. De ene helft lag op de tribune te slapen en de andere helft stond in de gracht bij de bar”. Het elftal heeft al veel uitjes gedaan. Daarnaast proberen ze elke zomer een keer met z’n allen te gaan eten en stappen als voorbereiding op het nieuwe seizoen.

De koning van de derde helft zijn bij JEKA 8 meerde mannen. “We hanteren al jarenlang een soort van krattenrooster. Het houdt in dat iedereen een keer aan de beurt komt om een koud krat bier mee te nemen op een zondag”. Het koude kratje bier wordt onder het genot van een muziekje na de wedstrijd opgedronken. Toen het elftal nog wat jonger was, bleef meestal het gehele elftal hangen in de kantine. “Sinds we wat ouder zijn geworden is het wat minder geworden. De echte koningen momenteel zijn dan toch wel Jaap, Rik, Menno en Erwin.

Klik hier voor meer artikelen over JEKA
Meer weten over JEKA? Klik hier.