west-brabant-rsv-etten-leur

Davy Suijkerbuijk beheert sinds afgelopen zomer de voetbalkantine van RSV. Samen met een groep van zo’n vijftien vrijwilligers runt hij de bar en de rest van het clubgebouw. Tot grote tevredenheid van de Rucphense vereniging.

Het was toch even wennen voor voetbalclub RSV: na vijf jaar stopten Jack en Ellen Nooijens met het beheer van de kantine. Ze hadden er jarenlang hun ziel en zaligheid in gestopt, deden bijna alles zelf. De club zocht een opvolger en Davy Suijkerbuijk was de logische man daarvoor. Met zo’n tien jaar aan ervaring in de horeca en een blauw-wit hart werd hij naar voren geschoven. En de 30-jarige speler van het tweede zag het zelf ook wel zitten. “Ik heb het wel eerst thuis even overlegd: ik heb een jong gezin, in februari is mijn tweede kind geboren. Ik wilde het wel doen, maar als voorwaarde dat ik een goed team van vrijwilligers om me heen zou krijgen. Ik wilde vooral het werk achter de schermen doen en zij zouden de bardiensten draaien.”

Derde helft
RSV en Suijkerbuijk vonden een groep van zo’n vijftien leden en ouders bereid om met enige regelmaat een kantinedienst te draaien. “Het is een hele leuke, diverse groep van jong tot oud, man tot vrouw en voorzitter tot jeugdtrainer. Ze staan bijna te springen om een dienst te doen, vinden het echt leuk. Ik draai zelf af en toe ook een bardienst, het is inderdaad absoluut geen straf. Ik kom al 25 jaar bij RSV en ken alles en iedereen door en door. Achter de bar heb je tijd om met iedereen eens lekker bij te praten.” Ook kijkt hij uit naar nog veel feestjes in de kantine. “Denk aan de derde helft na de derby tegen Sprundel. Ook heb ik het kampioensfeest van zowel ons eerste als mijn eigen tweede in 2018 nog vers in mijn geheugen staan.”

Verder zorgt hij dat de voorraad op orde is, maakt hij de roosters, bedenkt hij acties en houdt hij toezicht op de schoonmaak. “We hebben de kantine ook wat anders aangekleed, het hele plafond hangt inmiddels vol met vlaggen en sjaals van voetbalclubs door heel Europa. Daarnaast zijn we bezig met een biljarttafel.” Het ziet er kleurrijk uit, die clubdoeken, en ze vormen ook een divers geheel: het gaat van het blauw-wit van RSV tot het rood van Liverpool. “Zo krijg je een nieuwe sfeer, terwijl het toch dezelfde kantine is gebleven. Dennis Braspenning heeft daar veel tijd in gestoken, ik ben heel blij met zijn inzet. Ik vind het zo waardevol om te merken dat mensen hier graag komen.”

Suijkerbuijk benadrukt hoe blij hij met zijn vrijwilligers is. “Ik vind het echt een mooi clubje, ben daar heel trots op. Ze staan allemaal klaar voor elkaar, zijn bereid iets over te nemen als iemand anders moeilijk zit.” Hij wilde het in eerste instantie één seizoen proberen, maar de kantinebeheerder twijfelt momenteel eigenlijk niet aan een verlenging van zijn functie. “Mijn tijd is op deze manier heel goed in te delen. Hopelijk blijft de groep vrijwilligers hetzelfde, misschien krijgen we zelfs nog wel wat aanvullingen.”

Bartels
Vanmiddag staat het echtpaar Maurice en Annemiek Bartels samen met Jeroen Verrecas achter de toog. Maurice en Annemiek vinden het erg leuk om eens in de paar weken achter de bar te staan. “Onze dochters voetballen allebei en ikzelf ook”, vertelt meneer Bartels. “Het is gezellig om zo met andere ouders achter de bar te staan.” Voor hem is het ook goed te combineren met het coachen van het team van zijn dochter: dan runnen Annemiek en Jeroen de bar.

Hij geniet van de dynamiek op een zaterdag als deze. “Het begint vroeg in de ochtend met een kopje koffie of thee en een worstenbroodje en eindigt met een biertje en een bak friet.” Waar hij al 35 jaar lid is van de club, loopt Annemiek er nog niet zo lang rond. Voor haar zijn de bardiensten de ideale gelegenheid om iedereen te leren kennen. “Het is gewoon heel gezellig, ook onderling achter de bar. Uiteindelijk komen we steeds weer moe maar voldaan thuis.” Dat mag ook wel, na een bardienst die om 09.00 uur begint en soms pas rond 19.30 uur eindigt. “We doen het graag voor RSV.”

Meer informatie over RSV? Klik hier.
Klik hier voor de volledige krant van Etten-Leur.