west-brabant-vcw-joris-van-duijnhoven-oosterhout

Joris van Duijnhoven (26) geniet van de geur van vers brood en pas gemaaid gras. Overdag staat hij in zijn zaak Echt Brood in Breda, in zijn vrije tijd trekt hij graag zijn voetbalschoenen aan bij VCW. De ondernemer kan zijn beide passies combineren door de unieke wijze waarop hij broden en andere lekkernijen bakt.

De tijd is voorbij dat alle bakkers middenin de nacht al beginnen met werken. In zijn hippe zaak in hartje Breda begint Joris van Duijnhoven elke morgen ‘pas’ om 08.00 uur met werken. Dan gaat het deeg uit de koeling de oven in en vervolgens liggen de warme, verse broden vanaf 09.00 uur in de winkel. Op een doorsnee zaterdagochtend zoals deze is Van Duijnhoven ook de rest van zijn werkdag druk met het bakken van brood in zijn open keuken, waar klanten letterlijk over zijn schouder kunnen meekijken. “In sommige supermarkten en andere bakkerijen liggen de broden de hele dag in de schappen, bij ons moeten gasten soms even geduld hebben. Maar dan krijgen ze wel supervers brood rechtstreeks uit de oven”, zegt de ondernemer.

KLEIN ASSORTIMENT
Van Duijnhoven is gespecialiseerd in een beperkt assortiment van goede producten. Fijnproevers weten zijn bakkerij in de Boschstraat goed te vinden en ook horecaondernemers bestellen graag producten bij Echt Boord. Zijn desembroden bestaan uit meel, water en zeezout en bevatten geen broodverbeteraars of bakkersgist. Ook heeft Van Duijnhoven lekkernijen als ciabatta’s, haverkoeken, fougasse en stokbroden in zijn assortiment. De keuze om geen gist te gebruiken, heeft volgens Van Duijnhoven veel voordelen. “Ik verkoop ‘puur brood’. Dat wil zeggen: brood net zoals vroeger, zonder gist. Het deeg rijst minimaal 24 uur door middel van een natuurlijk desem, waardoor je meer smaak en karakter aan het brood geeft. Omdat ik de lekkernijen zo vers mogelijk maak en ‘s nachts niet werk, heb ik naast mijn werk ook tijd voor voetbal.”

RECHTSBUITEN
Dat gaat hem goed af. De aanvaller voetbalt speelt namelijk al ongeveer tien jaar in het eerste van zijn cluppie VCW. Onlangs speelde hij al zijn tweehonderdste duel in het rood-witte tenue van de hechte dorpsvereniging uit Wagenberg. “Ik heb voldoende energie over om driemaal in de week te voetballen”, zegt de rechtsbuiten, die bekendstaat om zijn snelheid en acties. “Ik geniet er nog altijd van om op zondag op het veld te staan. Lekker acties maken op de rechterflank en naderhand een biertje drinken met mijn vrienden: dat wil ik beide nog lang niet missen. Vroeger had ik een vrije rol in het team, toen lieten ze me mijn gang gaan als ik een creatieve actie inzette. Van onze huidige trainer moet ik de bal vaker naar achteren spelen, dat is jammer”, zegt hij grinnikend.

Toch blijft er zowel binnen en zeker ook buiten het veld meer dan genoeg ruimte over voor Van Duijnhoven om zijn creativiteit te uiten. Zijn bakkerij verhuist in 2020 naar een groter pand aan de overkant van de straat, waar hij Echt Brood gaat uitbreiden. “Deze stap geeft me meer mogelijkheden”, zegt hij. “Het wordt harder werken, maar ik zorg ervoor dat ik genoeg tijd overhoud om te voetballen. Ook VCW is belangrijk voor me.”

Meer informatie over VCW? Klik hier.
Klik hier voor de hele krant van Oosterhout.