Onder leiding van Johan Sulkers (63) is VV De Schutters bezig aan een goed seizoen. Vorig jaar eindigde de dorpsclub onderaan in de vijfde klasse, maar nu draaien de blauw-gelen keurig mee in de middenmoot. De Dinteloordse oud-prof van onder meer Feyenoord legt uit waar hij heen wil met zijn jonge elftal.

Voor Johan Sulkers is het glas altijd halfvol. De oud-trainer van onder Hoeven, DIVO, VVC en Rillandia zag vorig seizoen met eigen ogen hoe VV De Schutters een teleurstellend seizoen doormaakte. De club uit Stampersgat eindigde kansloos met vier punten onderaan in de vijfde klasse, maar dat weerhield de trainer uit Dinteloord er niet van om Edwin Nieuwlaat op te volgen. “Ik denk in uitdagingen en die zag ik genoeg”, legt Sulkers uit. “Als je week in, week uit verliest, dan neemt het plezier in het voetbal steeds meer af. Mijn eerste taak was om ervoor te zorgen dat het zelfvertrouwen en de lol terugkeerden bij de jongens. Op voetballend gebied had ik ondanks de slechte resultaten veel goede dingen gezien, dus ik had veel zin om aan de slag te gaan bij de club.”

Kwaliteitsimpuls
Dit seizoen gaat het een stuk beter met de club, want De Schutters draait keurig mee in de middenmoot van de vijfde klasse. De vereniging uit Stampersgat verwelkomde afgelopen zomer Davey Groeneveld, Alain Puiman, Michael de Wit, Jiri Tak en Bert Vermeulen, spelers die de jonge selectie een nodige kwaliteitsimpuls gaven. Verder bestaat het elftal van Sulkers uit jonge, eigen spelers die vervroegd zijn doorgeschoven naar het eerste. “Verdedigend staat het veel beter dan vorig seizoen en ook aanvallend is de ploeg sterker geworden”, stelt Sulkers, die werkt met een groep van zo’n vijftien spelers. “We hebben geen brede selectie, maar onze trainingsopkomst is gelukkig hoog. Ik heb de discipline wat aangescherpt binnen het team en duidelijke afspraken gemaakt. Die aanpak werkt. Er zit weer plezier in het team. Na afloop van de duels maken we er vaak ook een leuke derde helft van.”

Fraaie carrière
Sulkers is een voetbaldier pur sang en kende een fraaie carrière als profvoetballer. Bij Dinteloord werd hij als tiener opgepikt door Feyenoord, waar hij in de jeugd teamgenoot was van onder meer Bennie Wijnstekers. Bij Willem II debuteerde hij in het profvoetbal in de eerste divisie en via zijn volgende club RBC Roosendaal kwam hij in het nationale Nederlands amateurteam terecht. Met dat ‘andere Oranje’ maakte hij zelfs een trip naar Amerika om het voetbal daar te promoten. Ook speelde de middenvelder nog vier jaar voor zowel FC Eindhoven als KFC Turnhout. “Ik heb altijd met volle teugen genoten van mijn carrière als speler en als trainer ben ik ook nog nooit met tegenzin naar de training gegaan. Voetbal is een belangrijk onderdeel van mijn leven en nog steeds kan ik niet zonder het spelletje”, zegt hij. “Als trainer vind ik het prachtig om met jonge, gemotiveerde spelers op het veld te staan. Mijn team boekt progressie en daar geniet ik van.”

Vol verstand tekende Sulkers in de winterstop een nieuw contract bij De Schutters. “Dit is een heel warme vereniging, waar ik me erg prettig voel. De club wil graag presteren, maar verwacht geen wonderen van me. Dat is fijn, de druk op zowel de jongens als op mij is niet groot. De groep zet stapjes, maar ik zie nog elke week ruimte voor verbetering. Dat is ook logisch, want als vijfdeklasser heb je nu eenmaal geen wereldvoetballers. Iedereen op de club is blij dat het eerste weer een smoel heeft en daar ben ik trots op.”

Volle Kuip
Ooit speelde Sulkers in een volle Kuip. Met de jeugd van Feyenoord speelde hij de voorwedstrijd bij het afscheid van clubicoon Coen Moulijn. Tegenwoordig reist de man uit Dinteloord naar clubs als Lepelstraatje Boys en Rimboe voor een potje in de vijfde klasse. “Het werken met een leuke spelersgroep geeft me veel energie, ik geniet van elke wedstrijd”, zegt hij. “Gelukkig heeft mijn vrouw me altijd gesteund in mijn keuzes. Sterker nog: ze is bijna altijd aanwezig als mijn ploeg speelt. Daar ben ik haar erg dankbaar voor.”

Meer informatie over VV De Schutters? Klik hier.
Klik hier voor de volledige krant van Roosendaal.