De JO10 van BSC is een van de lichtingen die traint en speelt in de jeugdopleiding 2.0 van de Roosendaalse club. Fabian Scholtens is als coördinator blij met de professionaliteit van de entourage, de sponsoring en de trainingen. De volgende stap is de trainingen omzetten in resultaten.


Het is een frisse donderdagavond op het gloednieuwe hoofdveld van BSC. De investering in een kunstgrasmat betaalt zichzelf ogenschijnlijk direct terug. Overal op het veld staan clubjes pupillen en junioren te trainen, in kleding van Ajax, Feyenoord, PSV, PSG, Barcelona, Real Madrid of BSC zelf. Langs de kant is het leeg, ouders zijn dankzij de tweede coronagolf niet welkom. De trainers zetten hun stembanden flink aan het werk, om spelers aanwijzingen te geven.

Achterin staat op een kwart van het veld de JO10 van Fabian Scholtens te trainen. Een partijvorm tussen het eerste en tweede team wordt gespeeld. De trainer kijkt toe, geeft af en toe een strenge aanwijzing. “Ik ben coördinator van de gehele JO10 en hoofdtrainer van de JO10-1. De JO10-1 en -2 zijn selectieteams. Het tweede speelt in de tweede klasse, wij in de eerste. Wij geven onze spelers wat opdrachten mee voor zo’n onderling partijtje en de JO10-2 speelt vrijuit, waardoor het meestal toch best gelijk opgaat. Zo mogen onze aanvallers de bal maar drie keer raken, de middenvelders moeten alles vooruit spelen en de verdediger en keeper mogen geen lange ballen geven. Daardoor kan het weleens 8-8 worden, bijvoorbeeld.” Scholtens ziet beide teams op termijn het liefst in de hoofdklasse spelen. “Het doel is om in de JO13-1, als ze op een heel veld gaan spelen, namelijk één team te vormen, dat goed genoeg is voor de hoofdklasse.”

BSC Soccer Academy
BSC is een inhaalslag aan het maken qua jeugdopleiding. Met Scholtens’ assistent Erwin Broeren, teammanagers Cees Stoker en Wouter Spoelder heeft de JO10-1 al een serieuze staf. Bij de JO10-2 rooien hoofdtrainer Talip Uysal en assistent Sam Yi het samen. “Daar zou ik graag nog een teammanager bij zien.” Jeugdspelers die selectievoetbal willen spelen, krijgen bij BSC alle kansen. Ze trainen niet alleen twee keer per week met hun eigen team, maar krijgen op maandag of vrijdag – die tweede dag is voor de elite – nog eens een extra training via de zogenoemde BSC Soccer Academy, gegeven door de voetbalschool Soccer Upgrade. Daarnaast krijgen ze ieder seizoen een performancetest, om te zien hoever ze staan in hun ontwikkeling. “We maken na de JO8 de scheiding tussen recreatief en prestatief voetbal. Je ziet snel genoeg of een spelertje vooral bezig is met grassprieten plukken of elke dag met de bal aan de voet beter wil worden.” Het doel is uiteindelijk BSC 1 beter te maken, vertelt Scholtens. “De jeugd heeft immers de toekomst: als de jeugd beter wordt, profiteert het eerste daar uiteindelijk ook van.”

Scholtens zoon Jonathan speelt in de JO10-1, zijn andere zoon Benjamin in de JO12-1. De trainer is niet bang dat het allemaal wat té serieus wordt. “Spelers die puur voor de recreatie komen zijn allang afgehaakt. We zien dat onze jongens het naar hun zin hebben, ze doen ook mee aan activiteiten binnen de club en we organiseren zelf weleens wat. Zo hebben we een paar jaar geleden aan het NK meegedaan in Friesland en doen we jaarlijks mee aan een toernooi bij ADO Den Haag, daar spelen we dan ook tegen profclubs. Met z’n allen in de bus, iedereen neemt wat lekkers mee, dat is hartstikke leuk.” Het is wel jammer dat de kantine nu dicht is. “Normaal gaan we na een wedstrijd met z’n allen nog even de kantine in, eten en drinken we wat samen.”

UR Consultant
Die reisjes moeten echter ook bekostigd worden. De JO10 prijst zich gelukkig met kledingsponsor UR Consultant. “Dat is van Mustafa Bahcecioglu. Wij hadden al een sponsor op de voorkant, maar Mustafa heeft besloten de rest te financieren. Zo krijgen we nu rugnummers, trainingspakken en voetbaltassen. Hij kwam bij BSC met zijn zoontje Asaf en voelt zich fijn hier, omdat wij echt in onze spelers investeren. Mustafa wilde wel wat sponsoren, wij gaven hem een beeld van onze wensen qua kleding. We hadden nooit verwacht dat hij alles voor zijn rekening zou nemen. Daarnaast is hij ook nog eens sponsor van de club BSC geworden en heeft hij 99 loten gekocht bij de clubactie. Dat is toch heel bijzonder. En hij heeft al gezegd ons best nog eens te willen helpen, als dat nodig is.” Scholtens geniet van de nieuwe uitstraling die de JO10 nu heeft. “Het oogt zo professioneel, met de uniforme kleding. Als de kleding bij onze spelers niet meer past, gaat die door naar de volgende lichting. Zo hebben niet alleen wij er wat aan.”

In de JO11 gaan de twee teams op een half veld spelen en zullen ze deels samengevoegd worden. Scholtens is dan ook blij om te zien dat in het tweede ook spelers rondlopen die op de lange termijn een versterking kunnen zijn voor het eerste. “Asaf is een van die jongens met potentie, maar hij moet nog wennen aan onze professionele manier van trainen. Deze lichting kan mooie dingen bereiken in de toekomst, als ze zich blijven ontwikkelen.”

Klik hier voor meer informatie over BSC
Klik hier voor meer artikelen over BSC