HALSTEREN – In het verleden is gebleken, dat de sprong vanuit de jeugd naar de hoofdmacht bij RKSV Halsteren een vaak veel te grote was. Daar wil men vanaf en is een beleid ontwikkeld om via tussenstappen de sprong te kunnen maken.

“Het is in het verleden slechts een drietal spelers gelukt om direct door te stromen. Dat waren Carlo Tempelaars, Walter Bevelander en Melvin de Leeuw. De rest heeft de stap nooit direct weten te realiseren, al zijn er natuurlijk wel enkelen die via omwegen bij ons nu in het eerste team spelen zoals onder andere Thomas van der Spek en Nishant Jagernath”, zegt John van Elzakker, als bestuurslid belast met de portefeuille jeugd.

RKSV Halsteren telt zo’n vierhonderdvijftig jeugdspelers in alle categorieën, waarbij de selectieteams allemaal minimaal hoofdklasse spelen. Daarnaast is er recent voor gekozen om de JO19 door te schuiven naar Zaterdag 2, waar het team glansrijk de titel wist te veroveren.

“Bovendien hebben we als club er recent voor gekozen om te investeren in onze Zaterdag 1, die vorig seizoen de titel pakte in de vierde klasse en nu lekker meedraait in de derde klasse van het zaterdagvoetbal. Want door daar het niveau wat omhoog te brengen, kunnen we jeugdspelers een tussenstap aanbieden. Een stap ook van de geleidelijkheid, zodat het makkelijker wordt om talentvolle jongens te laten wennen aan en groeien binnen het seniorenvoetbal. Bovendien is het dan ook mogelijk om dat te doen binnen onze eigen club en hou je de talenten binnenboord.”

VERBINDING
Een belangrijk speerpunt binnen het beleid van Halsteren zit dan ook in de ‘verbinding’. Tussen de jeugd en het eerste en tweede zaterdagteam, maar zeker ook tussen de zaterdag- en zondagafdeling van de club. “Om te zorgen voor goede balans, doorstroming en een eigen gezicht. Dit om op termijn een stabiele hoofdklasser te worden en daar waar mogelijk nog een treetje hoger te spelen in wellicht de Derde Divisie. Maar vooralsnog zijn we tevreden met hoe de jeugd zich ontwikkelt en stappen maakt. Als we dan uiteindelijk in de toekomst daarmee kunnen realiseren dat de laatste sprong richting ons eerste elftal kan worden gemaakt, dan hebben we ons doel bereikt.”

PLEZIER
Momenteel is het zelfs zo, dat er veel spelers uit de zondagselectie als trainer of begeleider actief zijn binnen de selectieteams van de jeugd. “Ook dat is een stukje investeren. In kwaliteit en in verbinding. We merken dat dit aanslaat en dat is natuurlijk mooi. We hebben allemaal heldere afspraken, leven ze na en dan zie je dat het resultaat oplevert. En leuke resultaten zorgen uiteraard ook veel plezier, want dat moet natuurlijk altijd het allerbelangrijkste zijn als je voetbalt. Wanneer presteren en plezier hand in hand gaan, dan hebben we ons doel bereikt. We zijn op de goede weg in onze ogen, maar er is nog heel veel te winnen en daar blijven we hard aan werken met zijn allen.”

MEISJES- EN DAMESVOETBAL
Mooi is ook, dat er sinds kort binnen de club ook volop wordt geïnvesteerd in meisjes- en damesvoetbal. “Dat willen we inderdaad ook binnen RKSV Halsteren graag op de kaart gaan zetten. Enkele beleidsmakers hebben daarvoor een mooi plan gemaakt en dat wordt de komende maanden defi nitief uitgerold. Dus op diverse vlakken is de club volop in beweging.”