west-brabant-jeka-jo13-1-breda

De Bredase grootmacht JEKA telt maar liefst twaalf JO13-teams. De beste spelers voetballen in het selectieteam van trainer Noël Sipkens (25). De JEKA JO13-1 speelt niet alleen mee om de titel in de sterke derde divisie, maar kan het zelfs profclubs behoorlijk lastig maken.

De JO13-1 van JEKA versloeg onlangs jeugdteams van Willem II en NAC Breda in oefenduels. Ze speelden gelijk tegen PSV en hoewel het verloor van Sparta Rotterdam, deed het team ook niet veel onder voor die profclub. “Het is ontzettend gaaf voor mijn spelers dat we af en toe tegen dit soort teams spelen en het is best bijzonder dat we voetballend niet veel voor ze onderdoen”, zegt Noël Sipkens.

“Sommige jongens in mijn team hebben een verleden bij een profclub en misschien ook een toekomst. We hebben een getalenteerd team”, zegt de trotse trainer.

Oceaan vol talent
In de competitie is de JO13-1 ingedeeld in de derde divisie. Het treft hierin geen profclubs, maar wel grote amateurverenigingen die net zoals JEKA een flinke vijver met talenten hebben om uit te vissen. De jeugdopleiding van de grootste voetbalclub van Breda lijkt spreekwoordelijk meer op een oceaan, want er zijn maar liefst twaalf JO13-teams waaruit Sipkens zijn spelers kan selecteren. “Ik ben al tien jaar jeugdtrainer van JEKA en het is een voorrecht om bij zo’n grote club actief te zijn”, zegt de Bredanaar. “Alles is top geregeld bij de club en er spelen ontzettend veel goede spelers. We trainen met de JO13-1 elke dinsdag en donderdag en soms ook op vrijdag en het plezier bij mijn jongens is altijd aanwezig.” Het enthousiasme van de spelers is op zaterdag natuurlijk nog groter als ze een competitieduel spelen. “Ik heb ook hogere jeugdteams getraind. Dat is leuk, maar je merkt dat gasten van vijftien en zestien jaar niet altijd super gemotiveerd zijn. Dat is bij de JO13-1 anders. Mijn spelers leven echt nog voor het voetbal, dat vind ik prachtig.”

Toffe groep
Sipkens doorliep alle jeugdteams van JEKA en speelde vorig jaar zelfs nog in het eerste. Nu doet hij af en toe mee in en vriendenteam, verder focust hij zich op het coachen van de JO13-1 en zijn schoolopleiding. In de competitie heeft JEKA slechts één concurrent voor het kampioenschap. Dat is het Goirlese VOAB. “Ik heb drie jongens in mijn team die twee jaar geleden zijn teruggekeerd van de jeugd van Willem II en de helft van de spelers loopt stage bij de selectie-elftallen van de KNVB”, zegt Sipkens. “Ik heb een hele toffe groep en goede begeleiding. Ik probeer iedereen evenveel te laten spelen, maar de trainingsopkomst heeft invloed op de opstelling. Ik wil de jongens wat discipline meegeven en ben sowieso denk ik een duidelijke trainer die weet wat ik wil. Het is mijn missie om de talentvolle jongens vooruit te helpen in hun voetbalcarrière. Het zou leuk zijn als we kampioen worden, maar hun persoonlijke ontwikkeling is veel belangrijker.”

Meer informatie over RKVV JEKA? klik hier.
Klik hier voor nog een artikel over RKVV JEKA.