soraya-van-eekelen-kruisland

Soraya van Eekelen (23) is woonachtig in Steenbergen, waar ze tegelijk ook werkt. Doordeweeks werkt ze in de gehandicaptenzorg in het weekend voetbalt ze bij SC Kruisland dames 1. De ploeg komt uit in de vierde klasse op zondag.

Ze begon met voetballen op haar twaalfde bij Alliance in Roosendaal. “Ik was een latertje die op voetbal ging. Zelf heb ik drie broers dus ik ben altijd eigenlijk wel opgegroeid met een bal. Bij mij op de middelbare school hadden vriendinnen een ‘vriendinnenteam’, waar ik ook in terecht kwam. Uiteindelijk gingen we met het hele team voor een nieuwe uitdaging. Dit gebeurde bij de Rimboe in de Wouwse Plantage. Mijn ouders hadden later de beslissing gemaakt om te verhuizen naar Kruisland. Het duurde niet lang of ik werd gevraagd om bij SC Gastel te komen voetballen. Ik heb in Oud-Gastel toch nog een aardige tijd gevoetbald en het altijd naar mijn zin gehad daar. Veel vriendinnen van mij begonnen met voetballen bij SC Kruisland, waarna ik voor mezelf had besloten om daar lid te worden.”

De dames gaan goed met elkaar om verteld Soraya. “We hebben onderling nooit gezeur en doen naast het voetbal ook genoeg andere activiteiten met het team. Ik denk ook wel dat, dat een van de redenen is dat we zo sterk zijn. Dankzij de voetbal zijn we dan ook eigenlijk vriendinnen van elkaar.”

Voor de wedstrijd heeft ze altijd wel gezonde spanning. “Ik heb altijd wel last van een onderbuikgevoel, voor de wedstrijd. Tijdens de warming-up zetten we dan altijd de muziek lekker hard, met ons nummer: Nieuwe sokken. Tijdens het omkleden pakt iedereen ook altijd even haar momentje om zich voor te bereiden voor het duel.”

SC Kruisland is volgens Soraya een gezellige club, waar iedereen goed met elkaar opschiet. “Het eerste van de mannen en de vrouwen gaan ook gezellig met elkaar om. De mannen komen vaak bij ons kijken als wij moeten spelen en wij vaak bij de mannen, wanneer zij moeten spelen. Dat is ook iets wat de sfeer prettig maakt op de club.”

Het vrouwenvoetbal is upcoming en daar is ze heel erg blij mee. “Ik vind het super om te zien, dat het vrouwenvoetbal in de lift zit. Toch denk ik, dat je de verhoudingen tussen mannen en vrouwenvoetbal blijft houden. Vrouwenvoetbal zit zeker wel op een ander level dan mannenvoetbal, dat zal ik nooit ontkennen. Vrouwen daarentegen kunnen wel op hun eigen manier goed voetballen. Zelf volg ik ook vrouwenvoetbal en dat kan je gewoon niet met het mannenvoetbal vergelijken. De vrouwen van Barça kan je nooit vergelijken met het mannen elftal van Barça.”

Ieder jaar beleeft het team een teamuitje. Het teamuitje vindt plaats in Nederland of in het buitenland. Er vinden vrijwel altijd activiteiten plaats. “We zijn een aantal keer naar de Ardennen geweest wat heel erg leuk was. Het is bij ons altijd een groot gekkenhuis. Dit keer willen we ook weg, maar waar heen dat weten we nog niet. Dit jaar willen we wel heel graag het buitenland. De auto naar de bestemming zat altijd zo bomvol dat je krap zit, omdat er allerlei zooi in je rug loopt te prikken.”

Het moment dat Soraya goed kan herinneren is het moment van het kampioenschap met Kruisland. “Het was een avondwedstrijd op de zaterdag tegen VVR uit Rijsbergen. Het was of zij of wij die kampioen werden. Het was dus heel erg spannend. Uiteindelijk trokken wij aan het langste eind en waren wij kampioen. Het was een heel gezellige avond, laten we het daarop houden.”

Tijdens die kampioenswedstrijd was ze helaas geblesseerd. “Ik heb drie redelijk vervelende blessures gehad, waaronder ook tijdens dit duel. Het is drie keer mijn meniscus geweest. Het is eigenlijk ook een dieptepuntje. Ik heb er nu in anderhalf jaar tijd geen last meer van gehad, gelukkig. Het is altijd nog wel even schrikken, wanneer ik een pijntje heb in de wedstrijd aan mijn knie.”

Voor de vrouwen van Kruisland staat nog een bekerwedstrijd op het programma, aanstaande zondag. In Kruisland neemt het team van Soraya het op tegen de vrouwen van Wernhout. Na deze wedstrijd wordt er pas weer na de winterstop gevoetbald.

Wil je meer informatie over de club SC Kruisland? Klik hier.
Lees hier ook ‘In gesprek met Caner Ok van SC Kruisland.’