Mike de Bruijn is een van de veelbelovende parels in het eerste team van SC Kruisland. Met zijn 18 jaar is hij een van de jongste spelers binnen de selectie. De Bruijn steekt veel op van zijn medespelers en hoopt komend jaar een basisplek te veroveren.

HappyPoint_desinfectie

Mike de Bruijn verscheen in de jongste jeugdteams al op de radar van de KNVB. Hij werd geselecteerd voor vertegenwoordigende jeugdelftallen en verruilde RSV uit woonplaats Rucphen rond zijn tiende voor Unitas’30. Na één seizoen klopte weer een interessante mogelijkheid op de deur: NAC Breda bood de 11-jarige een plekje in de jeugdopleiding aan. Twee jaar later werd dat hoofdstuk echter alweer afgesloten. “Ik moest daar weg. We zagen het wel aankomen, maar het was toch jammer. Mijn groei zat niet mee, ik was toen nog heel klein en dun. Ik ben geboren in december en dat heeft als nadeel dat je in jouw leeftijdscategorie speelt met jongens die soms bijna een jaar ouder zijn. Ik kon door mijn groei niet mee op dat niveau. Inmiddels is dat anders, ik heb die groei wel ingehaald.” Hij ging op zoek naar een andere club op hoog niveau en kwam in de jeugd van Unitas’30 terecht. In Etten-Leur vond De Bruijn zijn draai echter nooit. Hij trainde in het verleden al regelmatig mee met Soccer Upgrade, de voetbalschool van onder meer Kruisland-clubman Mounir El Fahmi. “Hij vroeg of ik bij Kruisland wilde komen spelen. Ik ben een keer mee gaan trainen en het beviel gelijk goed. Inmiddels ben ik bezig aan mijn tweede seizoen.”

Gommeren en Didi
De Bruijn moest wel even wennen aan het seniorenvoetbal én aan het niveau in Kruisland. “Het gaat heel snel, maar dat is voor mij juist fijn. Hoe hoger het niveau, hoe makkelijker ik voetbal. Ik pas me snel aan en leer heel veel bij Kruisland. Jongens als Peter Gommeren en Karim Didi kunnen goed laten zien hoe het moet. Zij nemen alle tijd om mij uit te leggen wat beter kan.” Hij voelde gezonde spanning voor die eerste training. “Maar zodra ik ga voetballen, valt alles van me af.”

De Rucphenaar is inmiddels bezig aan zijn tweede seizoen in het eerste van Kruisland. “Ik heb vorig jaar niet heel vaak in de basis gestaan, maar wel wat invalbeurten gehad. Ik wil me dit seizoen echt ontwikkelen tot basiskracht. Het is belangrijk voor mijn ontwikkeling om meer minuten te maken. Echt al consequent een basisplek veroveren zal dit seizoen nog lastig worden, we hebben heel goede jongens op het middenveld staan.”

RSV
Hij windt geen doekjes om de doelstelling met Kruisland dit seizoen. “Ik wil kampioen worden. We spelen tot nu toe goed. We vechten voor elkaar, hebben veel voor elkaar over. Onze nederlaag tegen WSC is misschien juist goed geweest, we moeten niet te nonchalant worden. We zijn met onze neuzen op de feiten gedrukt.” Hij geniet bij de dorpsclub. “Qua sfeer heeft het wel wat weg van RSV, alleen spelen wij op een hoger niveau. Ik vind het altijd gezellig na de wedstrijden in de kantine en ook binnen het team is de sfeer prettig.”

Waar het schip strandt voor De Bruijn, is nog lastig te zeggen. “Ik wil volgend jaar dus met Kruisland in de eerste klasse spelen en een steeds betere voetballer worden. Dan zien we wel wat er op mijn pad komt. Dromen mag je hebben, ik zou het liefst minstens de Derde Divisie halen.”

Foto: Jan de Wild Photography

Klik hier voor meer informatie Kruisland
Klik hier voor meer artikelen Kruisland