HALSTEREN  – Hij maakte drie seizoenen geleden de overstap van MOC’17 naar RKSV Halsteren en is daar sindsdien wekelijks onbetwist basisspeler. Toch wil Giovanni Moerland (23) zichzelf blijven ontwikkelen en doorgroeien naar een hoger niveau. Streven naar het hoogst haalbare als voetballer is daarbij de absolute doelstelling.

HappyPoint_desinfectie
Want drie seizoenen geleden speelde Moerland nog bij MOC’17, dat toen nog uitkwam in de tweede klasse van het zondagvoetbal. “Die stap naar Halsteren zou in de huidige situatie van een heel andere orde en ook een stuk lastiger geweest zijn. Maar echter vanaf het begin toen ik bij Halsteren kwam heb ik me er goed gevoeld. Ik speelde wekelijks en doe dat nog steeds. Ik krijg veel vertrouwen van de trainer en de technische staf. We hebben momenteel een erg goede groep met een goede mix van talentvolle jonge spelers én de broodnodige ervaring. Zeker voor het niveau van de hoofdklasse is dat wel erg belangrijk.”

Waarom is de start van de ambitieuze hoofdklasser dan toch wisselvallig te noemen? “We zijn het aan onze stand verplicht om bovenin mee te doen, maar het is nu toch net even lastiger dan voorgaande seizoenen. Het zijn nagenoeg allemaal dezelfde ploegen, maar toch valt het momenteel in wedstrijden soms net de verkeerde kant op. Daar is voor mij niet echt de vinger op te leggen. We hebben ervaren en goede spelers erbij gekregen, dus daaraan ligt het niet. Maar we trokken vorig seizoen wedstrijden en resultaten makkelijker over de streep, iets wat nu in een aantal wedstrijden niet is gelukt. We krijgen wel voldoende kansen, alleen maken we ze nu minder af, terwijl we ook verdedigend minder presteren”, is de aanvallend ingestelde linksback helder en kritisch.

Zelf had Moerland, vanwege de voetballoze periode tijdens de eerste coronagolf, een langere aanlooptijd nodig deze voorbereiding. Mede ook omdat hij geen fan is van hardlopen. “Ik heb geen hekel aan lopen, maar dan toch liever wel met een bal erbij. Zonder vind ik dat een stuk lastiger om te doen. Dus probeer ik er nu af en toe toch met een bal even op uit te gaan om wat te doen, want vanuit de club mogen we niet op het sportcomplex. Het bestuur heeft dat besloten om de boel dicht te houden. Dus we zijn op onszelf aangewezen om fit te blijven. We hebben wel een schema gehad en kunnen ook bij de trainer in de sportschool terecht. Maar in vergelijking met voetbal is het dat toch allemaal net niet helaas.”

Net zoals ook het spelen zonder publiek niet kan bekoren. “Nee helemaal niet. Die laatste wedstrijden waren verschrikkelijk. We hebben toch best aardig wat toeschouwers die komen kijken bij thuiswedstrijden en die roeren zich ook. Dat geeft sfeer en een fijn gevoel als voetballer. Tenminste zo ervaar ik dat toch altijd. Het stuwt je soms net even tot een hoger niveau in prestaties, terwijl je nu op een leeg sportpark speelde. Daarbij kwam dan ook nog dat kantines dicht waren op het laatst. En dat je dan na een verre uitwedstrijd aankomt en niet even kan zitten, iets kan eten of drinken voordat je aan de voorbereiding begint. Waardeloos vond ik dat. Maar ja, het is afwachten wat nu gaat gebeuren de komende tijd. Want op deze manier krijg je wel een erg scheef schema. Wij hebben vanwege corona al enkele duels afgelast zien worden ook. Dus alles is onduidelijk wat dat betreft en we kunnen alleen afwachten.”

Wat zijn eigen toekomst betreft als voetballer heeft hij wel een stip aan de horizon staan. “Ik wil toch graag proberen minimaal naar de derde divisie te gaan als voetballer. Kijken of me dat lukt. Het liefst zou ik dat hier met Halsteren realiseren en anders elders. Je moet jezelf als voetballer blijven uitdagen en gaan voor het hoogste. Ik denk dat ik dat wel aankan, al moet de tijd dat leren he. Eerst maar eens terug wedstrijden voetballen, daarna zien we wel. Al denk ik dat het een aardig lang seizoen wordt op deze manier.”

Klik hier voor meer informatie over RKSV Halsteren
Klik hier voor meer artikelen over RKSV Halsteren