Bram van Putten (20) maakte vorig jaar, na 12 jaar zelf te hebben gevoetbald en 1,5 jaar trainer te zijn geweest, de overstap van RKSV BSC naar plaatsgenoot RSC Alliance. Ondertussen is hij bij de Roosendaalse voetbalclub aan zijn tweede seizoen bezig als hoofdtrainer van de JO15-2. Vorig seizoen eindigde zijn elftal op een negende plaats in de vierde klasse. Nu, een aantal maanden later, heeft zijn elftal een ware metamorfose ondergaan en ziet de wereld er heel anders uit. Zo bestaat de selectie uit 8 andere spelers ten opzichte van vorig jaar, staat het elftal sterk met Robin als nieuwe aanvoerder, spelen ze momenteel in de derde klasse en staat er een elftal, dat zowel op als buiten het veld alles voor elkaar over heeft. Daar kun je als trainer alleen maar trots op zijn!

HappyPoint_desinfectie
Doortrainen aanzet tot goede sfeer en groepsgevoel
Toen half juni de teamindelingen bekend werden gemaakt, besloot de JO15-2 om meteen aan de bak te gaan en de gehele zomer door te gaan met trainen. De twee belangrijkste redenen daarvoor waren helder. Zorgen dat de spelers in beweging blijven, maar vooral ook om de groep beter te leren kennen. Meer dan de helft van de groep was immers nieuw. Ondanks dat de trainingen in het begin op de bekende 1,5 meter afstand moesten worden gedaan, werd de opkomst er niet minder door! De gehele zomer bleef de opkomst ongekend hoog. Dit was natuurlijk enorm fijn, het gaf mij de gelegenheid om de spelers (beter) te leren kennen, mijn speelwijze/werkwijze en tactiek uit te leggen, en het zorgde er voor dat de jongens, zeker met al die beperkingen destijds lekker in beweging konden blijven, aldus van Putten, die tot op de dag van vandaag alleen maar lovend over zijn ploeg kan zijn.

Valse start
Op dinsdag 18 augustus stond de eerste, van een hele serie oefenwedstrijden op het programma. Na een zeer goede wedstrijd, waarin we absoluut de betere ploeg waren, ging Bavel er met de overwinning van door (2-3).  Twee dagen later ging de JO15-2 met dezelfde cijfers onderuit tegen plaatsgenoot Roosendaal. Ook in die wedstrijd was een nederlaag niet nodig, en was een gelijkspel op zijn minst verdiend geweest. Vijf dagen later kwam Unitas’30 op bezoek. Na een goed en fris begin, hadden we weinig in te brengen en mochten we blij zijn dat het slechts 0-4 werd. Alliance JO15-2 en trainer Bram van Putten hadden natuurlijk gehoopt op een betere start, maar ondanks de drie nederlagen waren er genoeg aanknopingspunten om mee verder te gaan.

Ommekeer en zegereeks
Eind augustus stond de oefenwedstrijd tegen de JO15-3 op het programma. Na een bijzonder matige, bij vlagen zelfs zeer slechte, eerste helft, werd er met 6-0 gewonnen en zo was de eerste overwinning een feit! Die zege zorgde voor veel opluchting en blijdschap. Na deze eerste (thuis)zege werd er ook uit gewonnen. Baronie (1-11), UVV’40 (0-16) en RKSV Halsteren (0-4) werden aan de zegekar gebonden. De JO15-2 begon meer en meer op volle toeren te draaien en de groep werd hechter en hechter. Na vier overwinningen op rij waren Victoria’03 en RKVV JEKA (beide keren 4-1) helaas te sterk in de beker.

Sterke start competitie
De JO15-2 begon de competitie, net als een jaar eerder, met een lastige uitwedstrijd bij het Zevenbergse Virtus. Na een mooie en spannende wedstrijd trok de JO15-2 aan het langste eind (0-1).  Daarna volgden een nederlaag tegen DIOZ (3-4), werd er met 0-5 gewonnen bij SC Kruisland en speelde het met 3-3 gelijk tegen SC Gastel.

Grote Clubactie
Dat Alliance JO15-2 zowel op als buiten het veld een heel hecht elftal is, werd andermaal duidelijk toen half september de Grote Clubactie van start ging. Op een vrije zaterdagmiddag ging het gehele elftal langs de deuren om te proberen zoveel mogelijk lootjes te kunnen verkopen. Het bleef echter niet alleen bij die ene keer. Inmiddels staat het elftal al op ruim 420 verkochte loten, en met nog een dikke twee weken te gaan is de 500 in zicht!

De trainer aan het woord
Kortom, Alliance JO15-2 lijkt niet te stoppen, of is er dan helemaal niets meer wat nog beter kan? Om daar achter te komen legden we de trainer een aantal vragen voor.

Wat vind jij het belangrijkste als trainer?
Er zijn een heleboel dingen die ik enorm belangrijk vind, maar de drie belangrijkste zijn toch wel: respect, plezier en inzet. Ik vind het enorm belangrijk dat spelers het naar hun zin hebben in het elftal. Tot nu toe heb ik het elk jaar voor elkaar gekregen om er een leuke sfeer van te maken in de groep, maar dat komt van twee kanten! Daarnaast vind ik respect en inzet ook heel erg belangrijk. Voetbal doe je uiteraard voor je hobby, maar je wilt ook zo hoog mogelijk proberen te eindigen in de competitie, vandaar dat ik daarom ook altijd het uiterste van de spelers vraag.

Ben je tevreden over de ontwikkeling van je elftal?
Laat ik voorop stellen dat er altijd wel iets te verbeteren valt. Je moet als trainer altijd kritisch blijven en dat heb ik bijvoorbeeld na de 16-0 overwinning tegen UVV’40 ook gedaan. We zijn inmiddels 3,5 maand verder en ik kan met overtuiging zeggen dat ik meer dan tevreden ben over de groep. We hebben altijd een hoge opkomst op de trainingsavonden en wedstrijddagen. We zijn een heel erg leuk elftal. Ieder heeft zijn eigen kwaliteiten en die kwaliteiten zorgen samen voor een geheel.

In het voetbal wordt je als trainer vaak afgerekend op resultaat, blijven de resultaten uit dan kun je je koffers pakken. Daarom ben ik ook trainer geworden bij een amateurclub! Het belangrijkste vind ik dat we als team groeien en daarmee dus ook vooruitgang boeken, dan volgt het resultaat vanzelf!

Elk elftal heeft wel een lolbroek/sfeermaker. Wie is dat in jullie elftal?
Poeh, dat is lastig te zeggen. Als Ajax een keer een wedstrijd verloren heeft dan zijn er meerdere sfeermakers in het elftal, althans dat vinden hun dan, haha. Als ik één iemand moet aanwijzen die echt altijd vrolijk is en lacht dan is het Renzo.

Ben je tevreden over de gespeelde wedstrijden van je elftal?
De start was natuurlijk niet gemakkelijk. Als je de eerste 3 oefenwedstrijden verliest is dat voor niemand leuk. Ondanks de nederlagen was ik niet ontevreden over het spel. We hebben een aantal hele goede wedstrijden gespeeld! Virtus uit (0-1 overwinning) vond ik onze beste wedstrijd. Dat lag niet zo zeer aan het vertoonde spel, maar vooral aan de inzet en werklust van de spelers. Daarnaast zijn we de competitie gestart met 7 punten uit 4 wedstrijden. Daar ben ik iets minder tevreden over. Tuurlijk, het is niet slecht, helemaal niet zelfs, maar ik vind dat we op minimaal 10 punten hadden moeten staan. Tegen DIOZ hadden we minimaal een gelijkspel verdiend en tegen Gastel hadden we MOETEN winnen. Bij rust had het zeker al 4-1 moeten staan. Desalniettemin ben ik niet ontevreden hoor.

Terugblik
Ik kijk met een goed gevoel terug op de eerste maanden met dit elftal. Ik ben enorm blij dat de transfersommen die ik voor Sjors, Luuk, Renzo, Tijn, Robin, Dylano en Nasim heb betaald zijn vruchten afwerpen!

Vooruitblik
Helaas liggen de voetbalcompetities in het amateurvoetbal een aantal weken stil. Als je het mij vraagt denk ik dat die ook niet meer hervat gaan worden. Voor ons zou dit betekenen dat we tweede zijn geëindigd en daarmee dus naar de voorronde van Champions League gaan. Ik ben blij dat we in ieder geval nog mogen en kunnen trainen! We gaan, zeker nu het nog kan, de komende tijd dan ook lekker door waar we mee bezig waren.

Klik hier voor meer informatie over RSC Alliance
Klik hier voor meer artikelen over RSC Alliance