Victoria’03 begint aan het nieuwe seizoen in de derde klasse vol energie. Met een nieuwe trainer en flink wat versterkingen richten de Oudenbosschenaren de blik weer naar boven. Een seizoen zoals vorige jaargang wil de club van rood en blauw niet nog eens meemaken.

Drie keer op rij won Victoria’03 de Halderberge Cup al, dit jaar is die eer aan hen voorbijgegaan. Echt rouwig zijn ze daar niet om, gezien de toernooiwinst van vorig jaar niet bepaald het startschot van een succesvol voetbaljaar bleek. Victoria’03 wist zich pas via de nacompetitie nipt te handhaven in de derde klasse.

Nu waait er een frisse wind door de club. Met Danny Mathijssen staat er een nieuwe trainer voor de groep, die aardig wat aanwinsten heeft verwelkomd. Björn Verwater (28) en Sjoerd Renne (23) voetballen al langer in Oudenbosch en zijn blij met de versterkingen. Het duo merkt dat het niveau is gestegen en kijkt vol goede moed uit naar het nieuwe seizoen.

NIEUW TEAM
Zuchtend, puffend en steunend loopt Sjoerd Renne het veld af na de eerste wedstrijd om de Halderberge Cup. Hij merkt op dat zijn hoofd wel erg rood is geworden na het eerste duel, terwijl de potjes toch slechts twee keer 25 minuten duren. En dan hebben ze ook nog eens verloren van Gastel, waardoor prolongatie van de titel al lastig wordt. “Je zag dat zij al wat beter op elkaar ingespeeld waren, ik stond op het veld met een team dat voor de helft uit nieuwe jongens bestond. Dat is nog wat onwennig, je moet elkaar leren kennen. We hebben ook pas twee weken samen kunnen trainen voor dit toernooi begon.

Naast hem staat Björn Verwater te knikken, hij keek toe vanaf de zijlijn en mag later vanavond opdraven tegen Hoeven. Beide spelers kijken uit naar de start van het nieuwe seizoen, nadat ze de zomer uiteindelijk toch met een zoete nasmaak in zijn gegaan. “We hadden eigenlijk een heel vervelende tweede seizoenshelft, waarin we veel punten verloren met wat pech”, vertelt Renne. Verwater: “We waren onze onvoorspelbaarheid kwijt, die we in de eerste jaren in de derde klasse nog wel hadden voor de tegenstanders.”

Daardoor moesten zij de nacompetitie in en dat is eigenlijk een loterij, wisten ook de Oudenbosschenaren. Renne: “Niemand wilde degraderen, we hadden best wat spelers die stopten of vertrokken en zij wilden niet met zo’n domper afscheid nemen. Voor het nieuwe team zou het ook zonde zijn geweest om in de vierde klasse te moeten beginnen.”

Victoria’03 wist zich gelukkig te handhaven, na een moeizame zege op Oostburg en een iets gemakkelijkere pot bij Groede. “We hebben dat daarna wel even lekker gevierd, in de bus en in Oudenbosch bij café De Paardenstal. Het was een mooie afsluiter, toen zeiden we tegen elkaar dat dit eigenlijk veel leuker was dan eindigen op een kleurloze zesde plaats en zonder feestje de zomer in te gaan. Maar als ik nu vooruitkijk, wil ik komend seizoen alleen nacompetitie spelen als het om promotie gaat”, legt Renne grinnikend uit.

VASTE KRACHTEN
Verwater en Renne spelen allebei al jaren in het rood-blauw, laatstgenoemde zelfs zijn hele leven. Verwater komt oorspronkelijk uit Rotterdam en speelde daar bij Xerxes in de top van het amateurvoetbal. Zes jaar geleden kwam hij bij Victoria’03 en dat was in het begin wel even wennen. “Ik ben hier met open armen ontvangen, maar het was toch zoeken. Ik kom van de grote stad, de instelling is hier wel even anders. In Rotterdam was het veel meer verzorgd voetbal, hier gaat het vooral om de strijdlust. Maar de klik was er wel meteen met de mensen, ik vond en vind het een gezellige club. Het is heel harmonieus, iedereen gaat goed met elkaar om en de vaste groep supporters zorgt ervoor dat je je direct thuisvoelt.”

Renne zat nog in de jeugd van Victoria’03 toen Verwater aan kwam waaien, hij sloot een jaar of vijf geleden vanuit de JO19 aan bij het eerste. De aanvallende middenvelder vindt het heerlijk bij zijn cluppie, met zijn vrienden. Dat hij nu alweer met een derde trainer te maken krijgt, is niet hinderlijk volgens hem – hij krijgt iedere keer weer frisse energie van de nieuwe werkwijze. “Elke trainer heeft een andere kijk op voetbal, van iedereen leer je weer andere dingen. Het is ook zaak om jezelf telkens weer te bewijzen, zeker gezien het feit dat we aardig wat versterkingen erbij hebben gekregen.” Verdediger Verwater knikt: “Ik merk op de trainingen al dat het niveau echt omhoog is gegaan, vanaf moment één.”

BOVENSTE ZES
Die laatstgenoemde hoopt op een plek in de middenmoot voor komend seizoen. “De bovenste zes zou heel mooi zijn, dan zetten we een fl inke stap vooruit. Hopelijk kunnen we het jaar daarna meedoen om de bovenste plekken.”Het nadeel voor Victoria’03 is wel dat de club momenteel geen JO19-1 heeft, vertelt Renne. “Maar dat gaat bij iedere vereniging met golfbewegingen, dat elftal komt er hopelijk snel weer.”

De Halderberge Cup heeft Victoria’03 dus moeten afstaan, maar dat deert de mannen niet zo. “Het liefst win je natuurlijk van ploegen als Hoeven en Gastel, maar het is hoe dan ook lekker om je conditie weer op peil te krijgen en wedstrijdritme op te doen. En na afl oop doen we gezellig een biertje in de kantine en proosten we op het nieuwe seizoen. We komen Gastel en Hoeven nog in de competitie tegen, dus hopelijk lachen wij het laatst.