Energie, plezier en saamhorigheid: het zijn drie sleutelwoorden die het nieuwe bestuur van SC Kruisland verenigen. De nieuwe bestuurders van de club kunnen niet wachten om een frisse wind door de vereniging te laten waaien. “Je ziet ons als bestuur, maar het draait om alle leden. Wij willen dat zij zich gehoord voelen.”

Het is een woensdagavond die lenteachtig aanvoelt in Kruisland. De velden staan vol kinderen in de shirts van hun favoriete ploegen, met een bal aan de voet, glimlach op het gezicht en hier en daar slaken ze een kreet van geluk. Van het eerste trainingsveld, tot het kunstgras en de achterste mat: overal wordt getraind. “Het is toch heerlijk om hier op woensdagavond aan te komen en al die kinderen rond te zien rennen?”, is de retorische vraag die Gijsbert Bos aan de interviewer stelt. De 43-jarige vader werd eind vorig jaar in het bestuur gekozen tijdens een ledenvergadering. Hij liep pas twee jaar rond in Kruisland en had nog geen functie, maar werd direct tot voorzitter benoemd. “Ik vind het prettig om een bijdrage te kunnen leveren. Dit bestuur had geen officiële voorzitter, het was sowieso sterk uitgedund. Ze benaderden mij en na een tijdje nadenken heb ik het geaccepteerd. Ik vind de voetbalclub te belangrijk voor Kruisland om die in de steek te laten. Daarnaast heb ik al wat ervaring als bestuurder, in mijn werk stuur ik ook een team aan.”

VERENIGINGSLEVEN
Zo ging het voor alle nieuwe bestuursleden: voor de 39-jarige Lidia Uijtdewilligen als algemeen bestuurslid, de 40-jarige Evelyn Buijsen die de communicatie en sponsoring is gaan doen en de 49-jarige Petra Welten als secretaris/penningmeester. Zij schuiven vanavond aan, maar vormen minder dan de helft van het nieuwe bestuur, dat maar liefst tien leden telt. Vier van hen zaten er al in, Idriss Hassani voor technische zaken en Tom Houtepen voor wedstrijdzaken zijn de andere twee nieuwe gezichten. “Het is nu fijn om met tien mensen te zijn, aangezien we aardig wat werk hebben door zaken die zijn blijven liggen. Op den duur denk ik dat we voor een club als Kruisland terug moeten naar vijf tot zeven bestuursleden. Maar we moeten eerst zorgen dat alles goed staat”, vertelt de voorzitter.

De vier hebben allemaal kinderen voetballen bij Kruisland en kennen de club dus al van die kant. Ze hopen het verenigingsleven terug te brengen. Uijtdewilligen is naast bestuurslid ook lid van de activiteitencommissie en geeft aan graag weer wat meer te organiseren, wat het verenigingsleven weer een extra impuls kan geven. Daarnaast gaat het bestuur graag met iedereen in gesprek.

STRUCTUUR
Bos vindt het de belangrijkste taak voor de resterende maanden van dit seizoen om de hele vereniging een update te geven naar de huidige tijd. De oude bestuursleden zijn mensen met een hart voor de club, die er veel tijd en passie in hebben gestoken, maar minder op de hoogte waren van bijvoorbeeld de moderne communicatiemiddelen. Die slag wil het nieuwe bestuur maken. “Verder willen we wat structuur aanbrengen en zaken vastleggen, zodat dingen gewoon duidelijk zijn. Het moet niet zo zijn dat we iets op een bepaalde manier doen, omdat iemand dat een keer geroepen heeft. Het moet gefundeerd gebeuren, we moeten ergens op terug kunnen vallen.”

De bestuurders zijn allemaal types die hun schouders graag ergens onder zetten. Ze hebben een druk dagelijks leven, maar besteden de overgebleven uren graag op deze manier voor hun dorp. Want dat de voetbalclub van essentieel belang is voor Kruisland, mag wel duidelijk zijn.

CLINICS
Een ander issue voor het nieuwe bestuur is de harmonie tussen de selectie en de rest van de vereniging. Het verhaal van die selectie is inmiddels wel bekend, daarin spelen uitstekende voetballers die het publiek regelmatig vermaken met oogstrelend spel. Het doel is alles een beetje dichterbij elkaar te brengen, zodat meer mensen daar zondagmiddag van kunnen genieten. Welten: “We willen er samen voor zorgen dat alles meer een eenheid wordt, daar staan de jongens van het eerste ook absoluut voor open. Zij willen bijvoorbeeld clinics geven in de jeugd, kinderen vinden het geweldig om training te krijgen van een speler uit het eerste.”

Een ander doel is het oprichten van een zaterdagteam. Bos: “De JO19-1 van nu moet door naar de senioren. Het gat met de selectie is qua niveau echter te groot en zij blijven liever op zaterdag met hun vrienden voetballen.”

Qua ledenaantallen gaat het uitstekend met de club. De jeugd heeft in sommige leeftijdscategorieën maar liefst drie teams en er is dit jaar ook weer een JO7-1. Daardoor heeft de club nu in elke leeftijd een elftal. Bij de senioren heeft Kruisland vier teams en een damesploeg.

OP DE RIT
Uijtdewilligen, Bos, Buijsen en Welten hopen meer enthousiaste ouders te vinden die andere vrijwilligerstaken op zich willen nemen. Dat kan een keer een bardienst zijn, maar de klusploeg kan ook wel wat aanwinsten gebruiken.

Het overkoepelende doel is om iedereen bij Kruisland met een grote glimlach op het gezicht rond te zien lopen. “Dat iedereen mag en kan voetballen op zijn of haar niveau. Dat het gewoon gezellig is, iedereen tevreden is en het rustig is binnen de vereniging. We merken om ons heen dat mensen veel vertrouwen hebben in het nieuwe bestuur, dat is fijn. Nu is het aan ons om stappen te zetten en alles weer op de rit te krijgen.”