west-brabant-vv-rijen-freddy-kruijs-oosterhout

VV Rijen scoorde in de eerste seizoenshelft veel, maar moest ook behoorlijk wat tegentreffers incasseren. Freddy Kruijs (48) speelt graag aanvallend voetbal en de trainer van de tweedeklasser vindt het niet zo erg dat zijn keeper af en toe moet vissen. “Voor verdedigend voetbal kom ik mijn bed niet uit.”

Freddy Kruijs was als speler geen fan van tactische trainingen. De voormalig verdediger van onder meer De Graafschap, het Belgische Lommel SK en ADO Den Haag pakt dit zelf anders aan. “Je hebt van die wijsneuzen die doen alsof ze het spelletje hebben uitgevonden. Dat moeten ze zelf weten. Natuurlijk is tactiek een onderdeel van voetbal, maar als amateurtrainer moet je daar niet te veel gefocust op zijn. Spelers komen voor hun plezier naar de training. Daarom laat ik mijn team ook bijna altijd aanvallend voetbal spelen. Dat is voor de jongens, toeschouwers en voor mijzelf het leukste. Als je in degradatienood zit, is het logisch dat je voor de punten speelt en verdedigend Trainer Freddy Kruijs wil ‘lekker aanvallend voetballen’ met VV Rijen staat opgesteld. Maar in principe kom ik op zondagochtend niet mijn bed uit om een muur voor mijn doel op te bouwen.”

VEEL MOGELIJKHEDEN
Dat is duidelijke taal van Kruijs, die bezig is aan zijn eerste seizoen bij VV Rijen. Na periodes bij onder meer VV Gilze, OBW, SCO, Uno Animo, Achilles Veen en Madese Boys voelt de ervaren trainer zich nu thuis op sportpark Vijf Eiken.

“Rijen is een fantastische club, met een schitterend sportpark en veel mogelijkheden. We hebben een goede jeugdopleiding en ik beschik over een jonge, getalenteerde spelersgroep”, aldus Kruijs. Met zijn elftal boekte hij in de eerste seizoenshelft wisselvallige resultaten, goed voor een plek in de middenmoot. Daar is volgens de trainer niets mis mee. “De verschillen in deze leuke competitie zijn klein. We kunnen van iedereen winnen, maar ook van iedereen verliezen. Ik ben tevreden hoe we er halverwege voor staan. VV Rijen wil graag een stabiele tweedeklasser zijn en we voldoen tot nu toe aan de verwachtingen. Bovendien ben ik blij met de progressie die mijn spelers boeken.”

NO-NONSENSE TRAINER
Op het moment van schrijven staat de krabbel van Freddy Kruijs nog niet onder een nieuwe verbintenis bij Rijen. De trainer verwacht dat zijn eenjarig contract wordt verlengd. “Ik heb het hier goed naar mijn zin en denk dat ik met deze jongens nog veel stappen kan zetten.” Sowieso ziet hij het trainerschap als een prachtige combinatie tussen hobby en werk. Volgens de no-nonsense trainer is coachen geen hogere wiskunde. “Je zorgt dat je een team opbouwt, dat de jongens plezier hebben en dat op zondag de beste elf spelen.

Zo spannend is dat niet en je moet jezelf niet omhoog praten. Je hoort me nooit over mijn verleden als profvoetballer of mijn jaren bij andere clubs: ik richt me op de toekomst en die ligt hopelijk bij VV Rijen.” Met zijn team hoopt Kruijs na de winterstop weg te blijven van de onderste plaatsen. Daarna kijkt hij pas naar boven. “Een plek in de middenmoot is prima en het zou gaaf zijn als we een periodetitel winnen. En dan het liefst met lekker aanvallend voetbal.”

Meer informatie over VV Rijen? Klik hier.
Klik hier voor de hele krant van Oosterhout.