Een nieuw seizoen, een grote verandering bij FC Moerstraten. De vereniging switcht van zondag naar zaterdag én kiest voor een avontuur in de reserveklasse in plaats van het vormen van een eerste elftal. Trainer Frank Bierbooms geeft tekst en uitleg.

“We hebben vorig jaar een behoorlijk zwaar seizoen gehad met ons eerste elftal”, begint Frank Bierbooms. “De resultaten vielen tegen, waardoor het niet altijd even makkelijk was om de sfeer goed te houden.” De 32-jarige aanvoerder van dat gezonken vlaggenschip kon pas tegen het einde van het seizoen de eerste overwinning vieren. “Het werd steeds lastiger om voldoende spelers op de been te brengen, we moesten vaker en vaker een beroep doen op ons tweede, een team vol oud-eerste-elftalspelers.”

ONZEKERHEID
Bierbooms zit ook in het bestuur van de club uit Moerstraten. Daar werd besloten aan het einde van het seizoen te evalueren of het nog zin had om door te gaan met het eerste elftal. “Voldoende spelers ter beschikking hebben was een belangrijke vereiste. De onzekerheid over het voortbestaan van de selectie heeft ervoor gezorgd dat sommige voetballers zijn vertrokken of gestopt. Wat overbleef was een restant van spelers uit dat eerste en een gemengd jeugdteam, dat aan het einde van het seizoen over zou gaan naar de senioren. Slechts twee van die junioren zagen het zitten om aan te sluiten bij het eerste. De basis om door te gaan was dus te klein.”

Maar er was nog altijd een mix van junioren en senioren die wel door wilde gaan. “We hebben het idee geopperd om een zaterdagelftal te beginnen op reserveniveau. Dat idee is goed ontvangen en heeft er zelfs voor gezorgd dat een viertal spelers is teruggekeerd bij FC Moerstraten. We hebben nu een groep van twintig spelers tot onze beschikking, voor dat elftal.”

Een gesprek over de ambities volgde, waaruit voortkwam dat het niet zomaar een vriendenteam moet worden. “We hebben uitgesproken dat we serieus willen trainen en de wedstrijden willen benaderen met als insteek om te winnen. Tot nu toe is het een succes, elke training staan er gemiddeld zeventien of achttien jongens op het veld.”

PRESTATIECURVE
Een doelstelling is nog niet geformuleerd. “We weten uiteraard nog niet hoe sterk deze competitie (reserve vijfde klasse, red.) is en met veel jeugdspelers weet je dat de prestatiecurve op en neer zal gaan. Ik hoop en denk wel dat we lekker mee kunnen draaien met dit elftal. Voor mij persoonlijk zou het mooi zijn om de jongens in de loop van het seizoen individueel en als team beter te zien worden.”

Bierbooms gaat in eerste instantie als trainer aan de slag, de rol die hij ook al vervult bij het damesteam van FC Moerstraten. Hij kan wel invallen wanneer nodig. “Maar ik beleef er veel plezier aan om vanaf de bank wedstrijden te beleven, vooral als je ziet dat de trainingsarbeid zich uitbetaalt op het veld.” Een mooie toekomst doemt op aan de horizon voor FC Moerstraten, dankzij dit moedige besluit van de club.