Een voetballende zoon, hart voor de club en liefde voor het dorp. Dat William Heeren sinds dit seizoen jeugdvoorzitter is bij RSV voelt als een inkoppertje. En na een jaar zonder al te veel problemen, valt er maar weinig te mopperen. “Als alle elftalletjes lopen, haal je daar ontzettend veel voldoening uit.”

Die voldoening vindt Heeren (43) sowieso wel bij RSV, voornamelijk ook als voetballer. “Sinds mijn vijfde voetbal ik hier zelf, nu inmiddels bij de 35+. Dan stroomt het vanzelf wel door je bloed.” En dus, toen ze hem vroegen jeugdvoorzitter te worden, had de inwoner van Rucphen niet al te lang nodig. “Ik zat al in het bestuur, ter ondersteuning van de penningmeester, maar dit zag ik ook wel zitten. De leefbaarheid van een dorp is belangrijk, daar past sport natuurlijk bij.”

Lol en plezier
In zijn agenda, die al vol zit met RSV, vond hij nog wel een plekje. “Het is hier niet zo groot, dus iedereen kent elkaar. Het is een ‘low-profile’ club, heel open en de derde helft is succes gegarandeerd.” Wat drijft hem? “Mijn interesse ligt wel echt bij de jeugd, meer dan bij de senioren. En wat goed is voor mijn zoontje, is goed voor de vereniging. Zelf heb ik als pupilletje enorm veel plezier en lol gehad, dat gun ik een ander ook.” Als jeugdtrainer weet Heeren dan ook precies waar hij het over heeft. “Een jaar of 25 geleden ben ik vijf seizoenen trainer geweest en toen die kleine ging voetballen, ben ik weer begonnen. De vooruitgang, de leergierigheid, het is gewoon mooi om ze wat te leren.” Als vrijwilliger is hij sowieso maar amper weg te slaan. “Twee jaar geleden zochten ze iemand om de penningmeester (financieel) te ondersteunen, dat doe ik nu nog steeds. Een beetje vanuit mijn werk. Maar de meeste focus ligt wel echt op het jeugdvoorzitterschap.” En dat is niet voor niks, want daar gaat behoorlijk wat tijd in zitten. “Eigenlijk zijn we met de jeugdcommissie verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de jeugdafdeling. Teams indelen, trainers zoeken, trainingen en wedstrijden bekijken, maar vooral ook aanspreekpunt zijn.”

Sportbrillen-Boptics-Etten-leur

Aantrekkingskracht
Voorlopig heeft Heeren nog weinig te mopperen, zo zegt hij zelf. “Als alles gewoon loopt, dan valt het wel mee. Het wordt pas complex als er onvoorziene omstandigheden zijn, te weinig spelers of bijvoorbeeld corona.” En dus, vindt de jeugdvoorzitter het eigenlijk vooral allemaal heel leuk. “De waardering die je krijgt, de voldoening als het op rolletjes loopt.” Een beetje als een goede scheidsrechter, lacht Heeren. “Dan valt het niet zo op en is het gewoon normaal.” Alle tijd om rustig naar de toekomst te kijken. “Bij RSV gaat het vooral om plezier. We kunnen niet selecteren, maar het is belangrijk om iedere leeftijdscategorie te kunnen vullen. Daardoor houd je de doorstroming op gang.” Al kunnen ze natuurlijk ook genieten van het spelletje. “Spelers die er bovenuit steken en worden opgepikt door een BVO, dat is voor ons een overwinning.” De club doet er dan ook alles aan om het zijn jeugdspelers naar hun zin te maken, vertelt Heeren. “Onlangs hebben we ze allemaal een trainingspak gegeven, een tegemoetkoming voor de loyaliteit tijdens de coronaperiode.” Al zit er meer achter. “Het is ook een stukje uitstraling en uniformiteit natuurlijk.” En daar zetten ze de komende jaren bij RSV hard op in. “We moeten zorgen voor aantrekkingskracht en continuïteit, dat het hier leuk en gezellig is. Dat is een win-winsituatie. Als er positief over je wordt gesproken, zorgt dat voor meer aanwas en dat is weer goed voor onze vereniging!”

Klik op RSV voor het laatste artikel van de club.