'Ik wil alles weten, maar bemoei me niet met de trainerspositie'

Jan Hereijgers (63) heeft door de jaren heen alle denkbare vrijwilligerstaken bij VV Wernhout zo’n beetje uitgevoerd. De huidige voorzitter is een clubman in hart en nieren en heeft daarnaast een bloedband met de hoofdtrainer met Wernhout: dat is namelijk zijn eigen zoon: Jan Hereijgers junior.

WERNHOUT – De club heeft een zeer goed jaar achter de rug en dus is iedereen tevreden bij VV Wernhout. Jan Hereijgers somt met trots het rijtje successen op: “Het eerste team is gepromoveerd, de dames zijn kampioen geworden (zie artikel hierboven/beneden), en het tweede is net niet gepromoveerd. Niet slecht voor een club met zes seniorenteams en ongeveer 320 leden hé?”, zegt hij. ,,Een paar jaar geleden rommelde het hier en daar nog binnen de club, maar daar is niets meer van over. We zijn een gezonden en gezellige dorpsclub en daar ben ik trots op.”

Supervrijwilliger
Hereijgers is een supervrijwilliger: zo’n type die elke amateurvereniging kan gebruiken en die altijd klaarstaat als er iets moet gebeuren. “Door de jaren heen heb in ongeveer elke functie wel gehad hier”, zo haalt Hereijgers herinneringen op. “Als je lang hier blijft hangen, dan rol je zo van de ene in de andere functie, wat ik trouwens prima vind hoor. Tot mijn 39e heb ik hier ook nog in het eerste gespeeld. Daarvoor ben ik een tijdje weggeweest, maar Wernhout is mijn club. Ik wist dat ik weer zou terugkeren. Zo ben ik een tijdje hoofdtrainer geweest.” Als voorzitter heeft Hereijgers bestuurlijke taken. Maar het voetbaldier heeft nog altijd honger naar de bal. Hij traint de meisjes en de dames van Wernhout. De bevlogen voorzitter is dus nog zeer actief binnen de lijnen en is op bestuurlijk vlak daarnaast ook erg gedreven. “Ik wil alles weten”, zegt hij. “Ik vind het namelijk belangrijk om zo goed mogelijk op de hoogte te zijn van dingen die leven binnen de club.”

Zoon als hoofdtrainer
Een van de belangrijkste zaken bij Wernhout laat Hereijgers echter zo veel mogelijk links liggen. Dat is het reilen en zeilen van de hoofdtrainer van de club. Dat is namelijk zijn zoon Jan Hereijgers junior. Die promoveerde afgelopen jaar in zijn debuutseizoen met Wernhout 1 direct naar de vierde klasse. “Ik heb niks met zijn aanstelling te maken gehad, maar ik wist wel dat een goede keuze was. Jan weet waar hij over praat en erg goed met de jongens omgaan”, zegt hij. Volgens Hereijgers zijn er veel verschillen tussen de voorzitter en de hoofdtrainer. ,,We praten eigenlijk nooit over voetbal. Als hoofdtrainer is hij ook een stuk beter dan ik. Hij is assistent-trainer geweest bij Halsteren en veel geleerd bij de Dutch Lions in de Verenigde Staten. Ik deed gewoon maar iets en riep tegen mijn spelers dat ze tegen de bal moesten trappen”, grapt hij. Komend seizoen gaat Wernhout de vierde klasse in, waar het derby’s speelt tegen Achtmaal, Schijf en VVR. Hereijgers heeft al weer zin in het komende jaar. Wat doet de voorzitter als zijn zoon hierin slecht presteert met het eerste team? “Ik doe helemaal niets dan”, reageert hij koeltjes. “Nogmaals: andere bestuursleden focussen zich op het eerste team.”