Na een aantal kampioenschappen in de jeugd, maakte Stijn Kerstens aan het begin van dit seizoen de definitieve overstap naar het eerste elftal RSV. Daar speelde de jongeling zichzelf in de basis en dus bevalt die stap hem prima. “Iedereen wordt goed opgevangen, dat maakt het een leuke groep.”

Voor Kerstens voelt RSV dan ook al een tijdje als een warm bad, begint hij te vertellen. “Ik kom zelf gewoon van Rucphen, dus vanaf mijn zevende begon ik hier met voetballen. Mijn broer Thijs en vrienden zaten er al, dan is het simpel.” Al duurde dat wel even. “Wat later dan de rest, denk ik. Daarvoor voetbalde ik gewoon op straat.”

Graag de bal
En op die pleintjes, of later de veldjes, had Kerstens altijd één favoriete speler. Een opmerkelijke, kunnen we wel zeggen. “Dat was Victor Valdés, de doelman. Mijn vader was keeper, zo werd ik fan. Als we dan gingen voetballen, was ik Valdés. Ik had ook een shirtje van hem.” Maar in de voetsporen treden van zijn vader én de Spaanse oud-doelman van Barcelona, dat zat er geen moment in. “In de jeugd speelde ik altijd op ’10’, nu speel ik meer hangend aan de rechterkant. Een soort ‘rechtsmidden’.” En dat bevalt prima. “Ik kan in principe op alle posities voorin of op het middenveld uit de voeten. Ik ben graag aan de bal en in balbezit kan ik nu veel naar binnen komen.” Dat doet de technische Kerstens dan ook gretig. “Haha, ik maak best wel de nodige meters…” Ook buiten de lijnen heeft de achttienjarige middenvelder het uitstekend naar zijn zin. “Gezelligheid staat hoog op het lijstje. We hebben een gezellig team, met ook nog wat vrienden uit de jeugd.” Aan die periode heeft de inwoner van Rucphen sowieso goede herinneringen. “We hadden echt een leuke lichting, onder meer in de JO19. Middenmoot tweede klasse. Een paar keer zijn we kampioen geworden en onze ouders stonden altijd langs de lijn, dat was een leuke tijd.”

Veel schoppen
Maar begin dit seizoen kwam er aan die tijd dus een einde, toen Kerstens de overstap maakte naar het vlaggenschip van de vierdeklasser. “Vorig jaar zat ik al een keer of drie op de bank en mocht ik invallen, nu zit ik er vast bij.” En dat is wennen. “In de jeugd was je natuurlijk veel beslissender, maar voetballend is het wel te doen. Alleen fysiek en conditioneel is het een behoorlijke stap, je krijgt nogal wat trappen!” Toch heeft hij die omschakeling moeiteloos gemaakt, want op één uitzondering na, vinden we Kerstens tot nu toe altijd terug in de startopstelling. Daarover heerst tevredenheid, over de prestaties een stuk minder. “De resultaten vallen gewoon tegen, het is nu hopen dat we in de vierde klasse kunnen blijven. Daar heb ik alle vertrouwen in.” Waar ligt het aan? “We hebben best wel veel blessures gehad, dus dan is het lastig om ingespeeld te raken. Die jongens beginnen nu weer fit te worden, dus hopelijk scheelt dat.” Met een groep die bestaat uit een vijftal doorgeschoven spelers van de JO19, aangevuld met wat ervaring, heeft Kerstens maar één doel: nacompetitie ontlopen. “Nu moeten we gewoon puntjes blijven pakken, want ik vind dat we echt in deze competitie thuishoren.”

Sportbrillen-Boptics-Etten-leur

Belangrijk worden
En dat zegt hij niet voor niks. “Voetballend doen we echt niet voor ze onder, maar we scoren te weinig. De laatste wedstrijden creëren we meer kansen, maar hebben we ook een aantal keer gewoon pech gehad. Een combinatie van die twee dingen eigenlijk.” Aan zijn trainer ligt het in ieder geval niet, vindt Kerstens. “Jaimy (van Wortel) doet het goed. Zijn trainingen zijn gevarieerd, hij kent al onze tegenstanders en tijdens besprekingen is hij enorm voorbereid.” Dat, samen met veel wedstrijdelementen, maakt dat het talent voorlopig nog allesbehalve denkt aan een vertrek bij RSV. “Ik vind het hier gewoon heel leuk en voetbal met veel plezier. Er valt nog genoeg te bereiken.” Want zijn ambitie is simpel. “Belangrijk worden, met doelpunten en assists!”

Klik op RSV voor het laatste artikel van de club.