Patrick de Kok heeft ze letterlijk en figuurlijk zien groeien, zijn mannen van SV Sprundel JO19-1. De 43-jarige leider en voetbalvader van Joey begeleidt het vriendenteam al jarenlang en is trots dat zijn talenten het zelfs hebben geschopt tot de Hoofdklasse, een knappe prestatie met het enige JO19-team van de dorpsclub.

HappyPoint_desinfectie

Hoe lang het geleden is dat de JO19-1 van SV Sprundel uitkwam in de Hoofdklasse? “Ik zou het echt niet weten, misschien wel twintig jaar”, zegt Patrick de Kok. De clubman kan het weten, want hij is al sinds jaar en dag betrokken bij de gezellige dorpsvereniging. Eerst zelf als multifunctionele voetballer in de lagere elftallen van de vereniging en inmiddels al vele jaren als leider in het elftal van zijn zoon Joey. “Hij speelt nu voor het eerste seizoen in de JO19-1. Vorig jaar is dit team kampioen geworden, daardoor komen we nu uit in de Hoofdklasse. Dat is een unicum voor de club en daar mogen we best trots op zijn. We zijn namelijk het enige JO19-team van SV Sprundel en dat is bij clubs waar we tegen spelen wel anders.”

Voldoende speeltijd
De JO19-1 is een hecht vriendenteam, dat al jaren samenspeelt. De selectie telt maar liefst zeventien spelers, die zonder morren op de bank plaatsnemen en allemaal voldoende speeltijd krijgen van De Kok en trainer Kees Nelemans. “Ons team is een sterk collectief, zonder duidelijke uitblinkers”, vertelt De Kok. “Iedereen gaat voor elkaar door het vuur en krijgt van ons ongeveer evenveel speeltijd. We zijn dan niet echt een selectieteam, maar wel erg fanatiek én kunnen goed voetballen. We zijn natuurlijk niet voor niets in de Hoofdklasse terechtgekomen. De jongens hebben dit succes aan zichzelf te danken en we gaan wel zien of we meekunnen op dit niveau. We hebben pas twee competitieduels gespeeld, dus het is te vroeg om conclusies te trekken, maar ik denk eigenlijk dat het wel goed komt met ons.”

Glaasje limonade
De Kok heeft zijn spelers letterlijk en figuurlijk zien groeien. Hij is al leider van het team sinds zoon Joey bij Sprundel voetbalt en vindt het prachtig om wekelijks met jonge gasten op het veld te staan. “Het is gaaf om hun ontwikkeling van dichtbij mee te maken en we hebben samen veel meegemaakt. Het kampioenschap in de JO15-1 was bijvoorbeeld mooi en het spelen in de Hoofdklasse is een nieuwe mijlpaal voor deze generatie.” Vroeger dronk De Kok altijd een glaasje limonade na afloop van de duels met zijn spelers en tegenwoordig nuttigt de leider regelmatig een pilsje met diezelfde jongens. Ook dat is een aspect waar De Kok blij van wordt. “Ik geniet van zulke momenten, want de gezelligheid buiten het veld is zeker zo belangrijk bij een dorpsclub als SV Sprundel.”

Aan alles komt helaas een einde, zo ook aan het avontuur van de super lichting van De Kok in de jeugdafdeling van SV Sprundel. In welke teams gaan de jongens volgend seizoen voetballen als het team uit elkaar valt? “Ik denk dat de meeste jongens minimaal in het tweede belanden. Misschien zijn sommige spelers meteen wel goed genoeg voor het eerste, maar een plekje in dat team bemachtig je niet zomaar. Want ook het vlaggenschip van SV Sprundel maakt stappen, de selectie wordt steeds sterker.”

Respect
Voorlopig traint SV Sprundel door, in afwachting van de hervatting van het seizoen. Volgens De Kok staan zijn jongens te popelen om weer competitieduels te spelen. “Als kleine club kunnen we moeilijk onderlinge toernooitjes of wedstrijden organiseren, maar we maken er het beste van. We hopen dat we zo snel mogelijk de competitie kunnen hervatten en dat we SV Sprundel trots kunnen maken als hoogste jeugdteam. Sowieso vind ik plezier én respect tonen voor scheidsrechters en tegenstanders belangrijker dan winnen. De jongens vormen een uithangbord voor de club en voor jongere jeugdspelers en dat beseffen ze gelukkig ook maar al te goed.”

 

Meer informatie over SV Sprundel? Klik hier.
Meer artikelen over SV Sprundel? Klik hier.