Rood-Wit gaat met professionele jeugdopleiding voor KNVB certificering

Rood-Wit wil met een gecertificeerde jeugdafdeling na NAC Breda en RBC Roosendaal de derde erkende opleiding van de regio worden. Corné Bulkmans is namens het bestuur in Sint Willebrord verantwoordelijk voor de jeugd, hij hoopt dat Rood-Wit die status in 2019-2020 heeft ontvangen.

Hoewel de selectie van Rood-Wit in de afgelopen seizoenen al is opgeklommen naar de eerste klasse met voornamelijk ‘eigen’ jongens, wil de club doorpakken. Met het oog op de toekomst moeten ook volgende generaties dat niveau hebben. “Het gat tussen de jeugd en het eerste is nu te groot om continuïteit binnen de vereniging te kunnen waarborgen. De meeste jeugd speelt in de tweede klasse, dat niveau moet echt omhoog. We willen ook een tweede elftal dat minimaal in de reserve tweede klasse voetbalt, dat is nu nog de derde klasse.”

Niet alleen qua kwaliteit, maar ook kijkend naar de kwantiteit is verandering belangrijk volgens Bulkmans. “We hebben redelijk veel senioren die al op leeftijd zijn. Wij willen ons ledenaantal toch minimaal stabiel houden en daarom is meer aanwas vanuit de jeugd belangrijk.” Rood-Wit heeft nu zo’n 190 jeugdleden.

Een gecertificeerde jeugdopleiding biedt uitkomst. “We zijn vlak voor Kerstmis met een groep gaan brainstormen: waar willen we naartoe met onze vereniging? Een gecertificeerde jeugdopleiding van de KNVB heeft een bepaalde uitstraling, het geeft aan dat je jeugd een goed niveau heeft en dat alle faciliteiten in orde zijn. Talentjes uit de regio die zich willen ontwikkelen, zullen dan eerder voor jou kiezen.”

Het verkrijgen van die certificering is echter een flinke uitdaging. Er moet een jeugdvoetbalbeleidsplan komen, waarin precies staat wat je visie, missie en doel zijn, hoe de organisatie is opgebouwd en hoe je omgaat met de jeugd qua gedrag en opleiding. Daarnaast moeten alle trainers van de selecties gediplomeerd zijn, moet de medische verzorging voor de jeugd tiptop in orde zijn en de vereniging een bestuursorgaan hebben dat zich helemaal op de jeugd richt. “Daar zijn we nu meer bezig. We willen ook een duidelijke splitsing aanbrengen tussen prestatieve en recreatieve teams, zodat je geen mengelmoes in je selectie krijgt van talenten die voor het hoogst haalbare gaan en jongens die puur voor het plezier voetballen.”

Een bureau volgt de weg richting de certificering van Rood-Wit op de voet, namens de KNVB. Uiteindelijk geven zij de voetbalbond een advies, die dan beslist of de Willebrorders daadwerkelijk de status krijgen. Bulkmans hoopt dat in 2019 te realiseren. “We gaan nu vol voor deze weg. De grootste talenten uit de regio moeten voortaan naar Rood-Wit komen.”