Het zal voor iedereen binnen DSE best even wennen worden, maar na vijftien jaar trouwe dienst neemt Corné Lauwen aan het eind van het seizoen afscheid als voorzitter van de club. Op de achtergrond staat Ron Hofman al te trappelen om zijn rol over te nemen, zodat het nieuwe bestuur vanaf november meteen van start kan gaan.

Maar de mensen die waarde hechten aan een vertrouwd gezicht, kunnen opgelucht ademhalen. Want de 59-jarige Hofman is allesbehalve een onbekende binnen de club. Zo begon hij veertien jaar geleden als jeugdtrainer, trok hij de kar voor de jeugd in het hoofdbestuur en vertolkte hij twaalf jaar lang de rol van penningmeester. Toen Lauwen twee jaar geleden aangaf aan het eind van zijn vijfde termijn de hamer door te willen geven, keek iedereen eigenlijk naar Hofman, zo vertelt hij. “Corné vertelde dat toen, maar in eerste instantie heb ik de boot bewust afgehouden. Veel draait binnen een vereniging om geld, dus ik vond die positie van penningmeester heel belangrijk. De financiën moesten anders ingevuld gaan worden en om dat er gedeeltelijk bij te doen lukt niet. Dan heb je geen tijd om een goede voorzitter te zijn.”

Draagvlak

In het afgelopen jaar, mede door corona, spraken ze elkaar wat minder vaak. Waardoor er toch iets begon te knagen bij de inwoner van Etten-Leur. “Langzaam kreeg ik steeds meer het gevoel: ik moet dat maar eens gaan doen. Een nieuwe penningmeester, vernieuwing op financieel gebied is eigenlijk ook niet zo’n gek idee. Toen heb ik Corné gebeld.” Een bak koffie later was het eigenlijk geregeld. “Ik ga het toch doen, zei ik tegen hem.” Maar zo simpel en snel als het klinkt, ging het niet, moet hij eerlijk bekennen. “Daarvoor had ik al wel na zitten denken: hoe ziet de toekomst van DSE eruit? Ik wilde graag naar een groter bestuur: negen man. Dus had ik voor mezelf een plannetje gemaakt en gesproken met de mensen die daar voor mij in zouden passen. Die omarmden dat idee, waardoor ik het gevoel kreeg dat er draagvlak voor was. Dat was voor mij de belangrijkste reden om het te gaan doen.” Zijn ervaring als penningmeester sterkt hem in het gevoel dat hij het voorzitterschap aan moet kunnen. “Dan ben je op financieel gebied het hart van de vereniging. Je maakt alles mee. Als ik het op dat vlak kan, moet ik het toch ook als voorzitter kunnen? Dan wil ik graag mijn kennis gebruiken om DSE nog steviger te maken.” Maar dat betekent dus wel dat hij, na twaalf jaar, afscheid neemt van die rol. “Het is niet wenselijk om dat allebei te doen. Het was een enerverende tijd, de club is gemoderniseerd en ook op voetbal en sponsorgebied enorm gegroeid. Het was leuk om dat te mogen managen.”

Samen

In die tijd heeft hij de club zichzelf zien ontwikkelen. Zo groeide het aantal leden van 500 naar 750, maar hij weet dat precies daar de uitdaging voor hem ligt. Al is het een eer dat hij nu ‘de aanvoerder van de club is’. “Ergens komen is één, er blijven is twee. Dat is altijd, waar je ook bezig bent, nog lastiger.” Maar Hofman zou Hofman niet zijn, als hij daar niet al over had nagedacht. “Het allerbelangrijkste, wordt het vrijwilligersverhaal. Dat is niet alleen bij ons, maar bij elke club. Dat is gewoon een verandering in de maatschappij, daar heeft iedereen mee te maken.” Dat wordt het thema van de komende jaren. “Hoe krijg je mensen zover, om toch die uurtjes bij hun club te komen draaien? De bedoeling is dat we meer vrijwilligers krijgen, zodat je onder de streep minder vaak een beroep moet doen op dezelfde mensen.” Ook de indeling van het bestuur gaat op de schop, vertelt de oud-speler van DSE. “Een negenmans bestuur dus, maar binnen iedere discipline, mogen ze zelf hun team samenstellen. Je moet het nooit alleen willen doen, ook zonder jou moet de tent doordraaien.” Een mentaliteit die past binnen de vereniging, denkt hij. “Het is echt een club met een familiegevoel. Iedereen kent elkaar, het is één groot geheel. Het gevoel dat je het samen doet, dat is het belangrijkste.”

Cultuur bewaken

Zijn liefde voor de club is in de afgelopen jaren alleen maar gegroeid. “DSE ligt na aan mijn hart, anders word je ook geen voorzitter.” Je kunt het niet alleen. Het is de zin die Hofman continu blijft benadrukken en dus zijn ze, terwijl het oude bestuur nog actief is, al druk bezig voor komend voetbaljaar. “Het huidige bestuur maakt dit seizoen gewoon af, maar wij zijn al bezig met herstructureren. Wie gaat wat doen? We willen voor het begin van komend seizoen alles al rond hebben, zodat we meteen kunnen beginnen.” Zijn nieuwe rol zal een stukje breder worden dan hij de afgelopen jaren gewend is geweest. “Als voorzitter moet je de cultuur van de club bewaken. We moeten een gemoedelijke familievereniging blijven, maar ook stevig staan voor de toekomst.” En dat moet dus vooral gaan gebeuren door middel van vrijwilligerswerk. “Dat is wat mij betreft hét speerpunt. Clubs moeten ‘selfsupporting’ zijn, daarvoor moet je aan kostenbesparing doen en kan je niet zonder vrijwilligers. Die binding moeten we verstevigen, zodat mensen straks gewoon één moment kunnen kiezen dat ze komen helpen. Niet drie keer per week.”

Complimenten

Straks neemt hij dus het stokje over van Lauwen, dat doet hij niet voordat hij zijn voorganger een compliment heeft gemaakt. “Corné heeft het goed gedaan. De juiste mensen om zich heen verzameld en de club echt vooruitgebracht, wat dat betreft kom ik in een gespreid bedje terecht.” Toch is daar nu het moment om te vernieuwen, vindt hij. “Met jonge mensen, maar ook met diversiteit. Er zitten straks twee vrouwen in het bestuur, omdat ik het belangrijk vind dat alle afdelingen aan tafel zitten. Op die manier bouwen we een netwerk op.” Hij staat aan de vooravond van zijn eerste termijn als voorzitter en dus hebben ze een stappenplan gemaakt voor de komende drie jaar. “Qua leden moeten we niet te veel gaan groeien, want met 750 zitten we wel bijna aan de maximale capaciteit. Het vrijwilligersbeleid moet er binnen een jaar staan en het zou mooi zijn als de selecties naar een hoger niveau kunnen.” Als hij straks weer op zijn fietsje naar de club komt, weet hij precies wat hem te doen staat. “Consolideren wat je hebt, uitbouwen waar het kan!”

Klik hier voor meer informatie over DSE

Klik hier voor meer artikelen over DSE