Iedereen is belangrijk voor RSV.” Daarom wil Ronald Suijkerbuijk (51) het zo min mogelijk over zichzelf hebben. En toch is hij een interessante interviewkandidaat, als jeugdvoorzitter van de club. “RSV is gezelligheid, daar staan we voor.”

HappyPoint_desinfectie

Nee, Ronald Suijkerbuijk zag een interview eigenlijk niet zo zitten. Hij treedt niet graag op de voorgrond. “Of een vrijwilliger nu twee of twaalf uur per week in de club steekt en één of allerlei taken heeft: iedereen is belangrijk. Alleen in de jeugd hebben wij al een stuk of vijftig trainers, leiders en ouders rondlopen die een handje helpen. Dan hebben we nog het hoofdbestuur, jeugdbestuur, de vrijwilligers bij de senioren, de onderhoudsploeg en de mensen van de kantine. Ik vergeet er waarschijnlijk nog een hoop, maar wat ik wil zeggen: we hebben iedereen keihard nodig.”

VES
Qua vrijwilligers mag RSV niet klagen, zo is Suijkerbuijk duidelijk. Hij kwam zelf pakweg acht jaar geleden bij RSV terecht, toen zoon Jelmer ging voetballen. Die speelt inmiddels in de JO19-1. “Ik kom uit Oudenbosch en heb altijd bij VES, de voorganger van Victoria’03, gespeeld.” Hij verhuisde naar Rucphen en sloot zijn voetbalcarrière ruim anderhalf decennium geleden af in Oudenbosch. Zijn zoontje wilde voetballen en ging dat doen bij de club uit hun woonplaats, RSV. “De eerste paar jaar kon ik er nooit bij zijn vanwege mijn werk, dat vond ik heel jammer. Toen het een en ander is veranderd in mijn baan, kon ik doordeweeks training gaan geven. Uiteindelijk krijg je er dan wat taken bij op de club en ben ik jeugdvoorzitter en coördinator van de JO19 geworden.” Hij genoot vanaf dag één van de sfeer bij RSV. “Ze kenden me nog niet, maar ik werd gelijk binnen de club opgenomen. Ik voel me inmiddels echt een verenigingsmens.”

Acht jaar later kan hij de club treffend omschrijven. “Gezelligheid staat voorop, dat is RSV, daar staat RSV voor. Dat is niet alleen bij de jeugd zo, maar ook bij de senioren – buiten de selectie dan, die er wel voor de prestaties is natuurlijk. We vinden het belangrijk dat iedereen het hier naar zijn of haar zin heeft.” Suijkerbuijk houdt zich dus vooral bezig met de jeugd. “Of teams nu in de eerste of vijfde klasse spelen, dat is minder van belang voor ons. We hebben sowieso per leeftijdscategorie vaak maar één elftal. We zijn geen club van selecteren, houden daar ook niet van. Tuurlijk willen we wel presteren, zeker de oudere jeugd voelt dat zelf ook zo, maar het is niet het belangrijkste. We vinden de onderlinge betrokkenheid ook van belang en organiseren daarom regelmatig activiteiten.”

Toekomst
Het eerste seniorenelftal van RSV staat momenteel onderaan in de vierde klasse. Suijkerbuijk ziet een waterig zonnetje aan de horizon verschijnen. “Want we hebben een heel goede JO19-1, dat is echt een sterke lichting. Daar zitten een aantal spelers in die het eerste in de toekomst kunnen versterken. Ze hebben ook allemaal die prestatiedrang, het is alleen afwachten of ze dat volhouden als ze straks bijvoorbeeld gaan studeren. Het is in ieder geval een heel goede ontwikkeling.” Suijkerbuijk tempert de verwachtingen echter: we hoeven volgend jaar nog geen grote stroom van talenten richting de selectie te verwachten. “De meesten zijn nog eerstejaars JO19, dus die moeten zich echt nog ontwikkelen. Maar de potentie is er.” Van de JO19-1 van de afgelopen twee jaar, staan er momenteel drie in het eerste.

Dan weer even terug naar dat onderwerp waar Suijkerbuijk niet graag over praat: hijzelf. Wat gaat de jeugdvoorzitter doen, als zoon Jelmer doorstroomt naar de senioren? “Dan zal ik langzaam minder gaan doen in de jeugd. Het is een gezonde ontwikkeling dat andere mensen het dan overnemen. We zitten met zijn vijven in het jeugdbestuur, iedereen heeft een x-aantal elftallen onder zijn of haar hoede, vier van de vijf zijn ouders die onder meer het team waar een dochter of zoon in speelt coördineren. Die kinderen worden ook ouder en dan is het een normale ontwikkeling dat ook hun ouders doorschuiven. Het is vooral zaak dat we bij de jongste jeugd weer iemand erbij krijgen.”

 

Klik hier voor meer informatie over RSV
Klik hier voor meer artikelen over RSV