Met veel plezier is Rob Hanegraaf (52) trainer/coach van de JO15-1 van VVR. Hij geniet van het fanatisme, spelplezier en teamgevoel van de talentjes van de Rijsbergse club, die hij wil helpen in hun ontwikkeling.

HappyPoint_desinfectie

De JO15-1 van VVR bestaat uit slechts dertien spelers. De selectie van Rob Hangegraaf is dus niet erg breed, maar dat vindt de trainer/coach helemaal niet erg. Hij ziet dit zelfs als een voordeel. “Elke zaterdag hoef ik maar twee jongens teleur te stellen en die weten dat ze toch voldoende aan spelen toekomen”, stelt de ervaren oefenmeester, die al dertien jaar jeugdtrainer is en acht jaar geleden zijn TC 3 diploma haalde. “Bovendien zijn ze vrijwel altijd alle dertien aanwezig bij trainingen en wedstrijden, dus ik hoef zelden vervangers te regelen. En als dat nodig is, dan lopen er genoeg geschikte invallers rond in andere teams.”

Leerzame ochtenden
Het talententeam van Hanegraaf traint tweemaal per week en ook in coronatijd wordt er op zaterdagen gewoon gevoetbald door de JO15-1. “We spelen onderlinge wedstrijdjes tegen andere teams van VVR op de club en dat zijn leerzame ochtenden. We mixen ons team af en toe met dat van de JO17-1, waardoor de jongens extra weerstand krijgen”, vertelt de trainer. In de tijdelijk gestopte competitie krijgen de spelers van de JO15-1 van VVR het ook voor hun kiezen, want daarin spelen ze voornamelijk tegen clubs met een grotere jeugdafdeling. “We spelen in de eerste klasse met veel eerstejaars ‘C-spelers’ zoals ik onze leeftijdstak nog steeds vaak noem. Tegenstanders als Gilze, JEKA, Halsteren en Boeimeer hebben veel meer mogelijkheden en dus is de weerstand groot.”

Verschillende jeugdteams
Bijna alle selectieteams van VVR spelen op een behoorlijk niveau. Hanegraaf kan het weten, want hij is al erg lang coach in de jeugdafdeling van de Rijsbergse club. “Ik heb al verschillende jeugdteams getraind, zoals de JO13-1, JO17-1 en nu de JO15-1”, zegt hij. In al die jaren is hij maar één keer kampioen geworden door de hoge competitie-indelingen, maar dat vindt hij niet erg. “Ouders en kinderen hechten daar waarde aan. Ik kijk vooral naar de ontwikkeling die spelers doormaken. In dat opzicht ben ik blij dat de jeugdteams van VVR in goede competities spelen. Het opleiden van spelers vind ik belangrijker dan presteren op de ranglijst, maar winnen willen we natuurlijk allemaal. Ik vind het ook erg leuk om te zien dat enkele oud-spelers van me nu in de selectie van VVR voetballen.”

Zelf voetbalde Hanegraaf zijn hele carrière bij VVR, die hij op zijn 39ste afsloot. “Ik had wel talent en heb regelmatig in het eerste gespeeld, maar was niet zo’n trainingsbeest.” Hoe komt het dat de clubman nu toch al jarenlang zélf trainer is bij VVR? “Ik vind het heel leuk om een hecht collectief te smeden van een groep jongens en spelers individueel te zien groeien door mijn trainingen.” Hij is erg blij met zijn team. “De JO15-1 is een fijne groep om mee te werken. Het zijn stuk voor stuk leuke gasten, die goed kunnen voetballen. Ik geniet van hun plezier en fanatisme en hoop dat ze nog lang bij de club spelen.”

Klik hier voor meer informatie over VVR
Voor meer artikelen van VVR klik hier