Hij is pas 25 jaar oud, al gestopt met voetballen en volledig gefocust op het trainersvak. Toen Rick Hoendervangers het spelletje vijf jaar geleden eens van de ‘andere kant’ bekeek en doorkreeg dat dit zijn roeping kon zijn, besloot hij dat zijn toekomst bij Rood-Wit zomaar eens buiten de lijnen kon liggen.

“Een jonge getalenteerde trainer, uit eigen gelederen, waar we toekomst in zien.” Zo staat Hoendervangers inmiddels te boek binnen Rood-Wit. “Laten we het hopen”, blijft hij bij het horen van die beschrijving bescheiden. Want eigenlijk is hij er bij toeval maar een beetje ingerold, moet hij eerlijk bekennen. “Toen ik twintig was benaderde mijn oude jeugdtrainer mij of ik zijn assistent wilde worden bij de JO17. Dat heb ik samen met hem twee jaar lang gedaan, om vervolgens het stokje bij de JO19 over te nemen. De hele lichting ging vervolgens over naar de selectie, toen ben ik zelf gestopt met voetballen.”

Stapje opzij
Hij vierde kampioenschappen, zag de ontwikkeling bij zijn spelers en dus beviel het maar al te goed. “Dat was zo’n goede lichting, die hebben we hier één keer in de tien jaar. Ze hadden allemaal de potentie om het eerste te halen of een belangrijke speler bij het tweede te worden.” En dus besloot hij zich volledig op het trainersvak te storten. Stiekem zat het er als speler al een beetje in. “Ik was in de hogere jeugdelftallen al aanvoerder en later ook op jonge leeftijd bij het tweede. Dan word je toch wat meer betrokken bij de manier van spelen. Maar je ziet het toch allemaal anders als je naast het veld staat hoor.” Zijn plekje in de selectie, stond hij maar wat graag af aan de jongens die hij hielp ontwikkelen. “Het beter maken van spelers, daar haal je voldoening uit. Dan heb ik naast het veld meer waarde om deze jongens te helpen om hun ambities waar te maken.” En hij kan weten hoe het is, want op zeventienjarige leeftijd maakte Hoendervangers zelf ook zijn debuut in het eerste. Daardoor weet hij wat er wordt gevraagd. Nu is hij verantwoordelijk voor de tweede selectie, waar hij veel jongens uit de JO19 opnieuw tegenkomt.  “De leeftijd ligt sowieso laag, waardoor er nog veel rek in zit. We spelen met beide elftallen eerste klasse, daar mogen we trots op zijn. Het eerste en tweede zien we ook zoveel mogelijk als één groep, we trainen ook samen.” Toch was het wel even wennen. “Het draait altijd om het hoogste team, nu moet je jongens juist klaarstomen voor het eerste. Dan raak je goede spelers kwijt of moet je teleurgestelde spelers opvangen.”

Ontwikkeling
Waar zijn focus eerst gericht was op het beter maken van spelers en vooral met hen bezig zijn, wil hij nu ook zichzelf verder ontwikkelen. “Je doet veel op gevoel. Nu sta ik ingeschreven voor TC3 en daar wil ik echt als trainer beter worden.” Daarvoor leest hij artikelen, kijkt hij filmpjes, maar een echt voorbeeld heeft hij niet. “De manier van spelen en het kiezen van spelprincipes hangt toch heel erg af van de spelers die je tot je beschikking hebt, dat is in het amateurvoetbal nog veel meer het geval.” En natuurlijk wil hij aanvallend voetbal spelen, maar van Marco Groeneveld, trainer bij het eerste, leerde hij om vooral realistisch te voetballen. “We hebben veel contact en je merkt dat hij heel veel kennis van voetbal heeft. Hij wil ook graag aanvallen, maar beseft ook dat je organisatorische zekerheid nodig hebt.” Als inwoner van Sint Willebrord en iemand die de volledige jeugdopleiding doorliep, is hij dankbaar voor het getoonde vertrouwen. “Ze zijn heel belangrijk voor mij. Je bent soms misschien wel zes dagen per week op de club, dan is het echt een deel van je leven.” Over ambities praat hij liever nog niet, ondanks dat ze bij de club al hebben geroepen dat hij in de toekomst wellicht het stokje over kan nemen. “Dat is echt nog 50 stappen verder. Maar als dat ooit op mijn pad komt, zeg je ook geen ‘nee’.” Maar eerst dus nog heel veel leren. “Omgaan met jongens, het geven van trainingen, het benaderen van een wedstrijd. Het tweede bestaat uit zoveel jonge jongens, die wil ik helpen om bij het eerste te komen, daar moeten we de vruchten van gaan plukken.”

Klik hier voor meer informatie over Rood-Wit
Lees hier meer artikelen over Rood-Wit