DSE pakt groots uit voor viering zestigjarig jubileum

Iedereen bij DSE kijkt reikhalzend uit naar de periode van 1 tot en met 9 juni. Dan staat alles bij de club in het teken van het zestigjarig jubileum van de vereniging uit Etten-Leur. De familieclub heeft al de nodige ervaring met het organiseren van goede feestjes en binnen de jubileumcommissie heeft iedereen daarom veel vertrouwen in een nieuw topevenement.

Ontspannen leunen Corné Lauwen en Ron Hofman achterover in hun stoelen in de bestuurskamer van DSE. Nog een krappe drie maanden en dan staat een van de grootste feesten in de bijna zestigjarige clubgeschiedenis op het programma. Er moet nog veel gebeuren voordat de vereniging daadwerkelijk haar verjaardag uitbundig kan vieren, maar de bestuursleden maken zich totaal niet druk. “Bij DSE komt altijd alles in orde”, zegt voorzitter Lauwen met een vette knipoog. “Er zijn hier voldoende mensen die zich geroepen voelen om vrijwilligerstaken op zich te nemen. We zijn een echte familieclub, onze leden komen niet alleen maar om te voetballen, maar zetten zich over het algemeen ook in als vrijwilliger. We houden het niet voor niets al bijna zestig jaar vol met zijn allen hé”, lacht hij.

DSE gaat flink uitpakken bij de viering van haar zestigjarig jubileum. Veel clubs organiseren een feestavond of hooguit één speciaal weekeind als er wat te vieren valt, maar bij De Sportvriend Etten pakken ze het grondiger aan. “Toen we vijftig jaar bestonden, hebben we ook een hele week feestgevierd”, verklaart penningmeester Hofman de keuze voor negen dagen vertier. “Dat was echt super. Elke avond was onze feesttent afgeladen vol en we gaan nu proberen er wederom een spektakelstuk van te maken.”

Programma
Het programma is veelbelovend. Op de website van DSE staat keurig per dag aangegeven wat er begin juni allemaal te beleven valt op sportpark Hoge Neerstraat en dat wekt bepaalde verwachtingen. Aan de Olympiade heeft de feestcommissie aan elke doelgroep gedacht. Een kleine samenvatting van het bomvolle programma: Voor de kleintjes is er vrijdagavond 1 juni een jeugddisco en het eerste team van DSE speelt een dag later tegen een team van Oud-NAC’ers.

De vrouwen van DSE dames 1 spelen op zondag 3 juni een bijzonder oefenduel: ze nemen het op tegen de dames van het Nederlands elftal van militairen en politie-agentes. Op dinsdag 5 juni is er een speciale ‘Ladies Night’ waarop moeders uitgedaagd worden een wedstrijd te spelen. En op donderdag 7 juni komen Youri Mulder en Bas Nijhuis vertellen over de vele avonturen die zij meemaakten als bekende personen binnen de Nederlandse profvoetbalwereld. Het volledige programma van de feestweek is te bekijken op de clubwebsite www.vvdse.nl.

Clubleden van DSE kunnen dus vast gaan uitkijken naar de reeks aan evenementen die de periode vol feest kleur moet geven. De bestuursleden Lauwen en Hofman kijken persoonlijk uit naar een nog niet eerder benoemd onderdeel van de jubileumviering: het koe schijten.  “Het idee is simpel”, grinniken de twee. “We verdelen een van onze velden in kleine ruimtes en verkopen op basis van die indeling lootjes. We laten op een gegeven moment een koe los en dan is het een kwestie van wachten tot het beest een keer moet schijten. Poept het beest in het virtuele vakje waarvan je een lootje hebt, dan win je een prijs. Dat kan lachen worden.”

Financiën
Qua financiën komt er een hoop kijken bij het organiseren van een jubileumfeest. De bestuursleden van de club die ruim zevenhonderd leden telt, maken zich ook over de centjes geen zorgen. “Natuurlijk kost de organisatie geld, maar we willen de investeringen tijdens de feestperiode graag weer terugverdienen”, legt Hofman uit. “We rekenen erop dat het hier begin juni elke dag volle bak is. Een hoge opkomst brengt geld in het laatje.” Voorzitter Lauwen, die al twaalf jaar aan het roer staat bij de club, kijkt reikhalzend uit naar de vele ontmoetingen die gaan plaatsvinden tijdens de feestperiode. “Alle oud-leden worden uitgenodigd en het is prachtig om te zien dat DSE’ers dan hun kameraden van vroeger weer eens spreken. Dat was bij ons vijftigjarig jubileum ook zo. Samen kunnen oud-spelers in juni ontdekken of hun naam en/of foto terug te zien is in het speciale jubileumboek dat in productie is.”

De manier waarop DSE haar jubileum viert, symboliseert de positieve sfeer die voelbaar is op sportpark Hoge Neerstraat. De kantine oogt als een gezellige kroeg en buiten werken de jongedames van DSE 1 en het hoogste mannenteam van de blauw-witten fanatiek hun trainingen af. “Dat zijn twee belangrijke teams voor de club”, zegt Hofman.

“We willen met zowel ons hoogste mannen- als vrouwenteam in de toekomst op een zo hoog mogelijk niveau gaan spelen. Om dit te bereiken, werken we hard aan het verbeteren van onze jeugdafdeling.” Het omhoog krikken van het voetbalniveau moet binnen de lijnen gebeuren, de twee bestuursleden richten zich op onder meer de organisatie van de feestweek. Is er dan niks waarover de twee zich druk maken? Even blijft het stil en dan antwoordt voorzitter Lauwen: “Jawel, het weer moet in orde zijn. Hopelijk schenken de weergoden ons veel zonnestralen cadeau tijdens onze feestperiode.”