Als gymdocent is Bram Jansen (23) waarschijnlijk een van de fitste spelers in de selectie van VVR. De keeper vormt een belangrijke schakel in het team van Kees Daemen en is een van de minst gepasseerde sluitposten van de vierde klasse B.

Het verliezen van een concurrentiestrijd binnen een team is voor niemand zo erg als voor keeper. Als middenvelder of aanvaller krijg je vaak in wisselbeurten voldoende kansen om je meerwaarde te bewijzen aan de trainer, maar als tweede doelman ben je meestal voor een lange tijd veroordeeld tot de reservebank. Bram Jansen kan erover meepraten. Toen hij als ‘jonkie’ van negentien aansloot bij de selectie van VVR, vond de toenmalige coach hem nog niet goed genoeg voor een basisplek in het eerste team. “En dus zat ik twee jaar lang op de reservebank bij duels van VVR 1”, aldus de doelman. “Ik speelde gelukkig wel gewoon op zondagochtend mijn wedstrijden bij het tweede team, waarna ik als wisselspeler aansloot bij het eerste. Daarna zat ik dus negentig minuten op de bank. Dat was niet altijd even leuk, maar als jongeling hoopte ik dat mijn tijd later nog zou gaan komen.”

Het geduld van Jansen werd in zijn derde jaar als selectiespeler eindelijk beloond. “Onze eerste keeper raakte toen al snel in het seizoen vervelend geblesseerd. Dat vond ik oprecht jammer voor hem. Maar zijn plek moest worden overgenomen en ik kreeg mijn kans onder de lat.” Die mogelijkheid pakte Jansen met beide handen aan, want met zijn beide handen pakte hij dat seizoen namelijk erg veel belangrijke ballen voor VVR. “Ik ben mijn basisplek sindsdien niet meer kwijtgeraakt en ook nu ben ik nog altijd eerste keeper. Daar ben ik erg gelukkig mee. Op zondagochtend voetbalde ik met het tweede op een bijveldje voor weinig publiek. Nu geniet ik met het eerste team van sfeervolle derby’s, waarbij veel mensen langs de lijn staan. Wedstrijden tegen teams als Gesta, Wernhout en Sprundel zijn daar mooie voorbeelden van. Het keepen van dat soort duels is erg mooi.”

VVR was afgelopen jaren een paar keer dicht bij promotie, maar telkens ging het mis voor de blauw-witten. Zo sneuvelde de club uit Rijsbergen vorig jaar nog in de nacompetitie. Dit jaar lijkt de ploeg van Kees Daemen wederom af te steven op het aantrekkelijke ‘competitietoetje’. Bram Jansen levert een belangrijke bijdrage aan de goede prestaties van VVR. Hij is een van de minst gepasseerde keepers van de competitie. ,,Ik voel me prima en speel in een goed en gezellig team”, aldus Jansen, die in het dagelijks leven gymdocent is. Is hij door zijn beroep een van de fitste spelers van de selectie? ,,Dat durf ik niet met zekerheid te stellen, maar ik sport door mijn werk en het voetbal wel erg veel. Daarnaast ga ik af en toe nog naar de gym. Ik wil mijn basisplek absoluut niet kwijtraken en veel sporten kan dan geen kwaad.”